Mehhiko valitsus varjab massimõrva asjaolusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
43 kadunu lähedased meelt avaldamas
43 kadunu lähedased meelt avaldamas Foto: SCANPIX

Mexico Citysse kogunesid eile tuhanded protestijad, keda vihastas valitsuse tegevus 43 õppuri massimõrva uurimisel, vahendab Reuters.

2014. aasta septembris röövitud 43 õppurit, kes olid saamas õpetajateks, on määrinud Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto mainet. Õppurid rööviti Guerrero osariigis ja on järjekordselt eile tõstnud inimõiguste küsimuse Mehhikos.

Röövitute vanemad ja sugulased juhtisid protestijate rongkäiku, millest võttis osa rohkem kui 2000 meeleavaldajat, läbi Mehhiko pealinna olulisemate tänavate. Nad kandsid väikeseid tõrvikuid ja mustvalgeid fotosid kadunud õppuritest.

Blanca Luz, kes on ühe kadunud ema ütles, et soovib president Pena Nietoga isiklikult kohtuda ja uurimise käiku arutada. Seda soovi on 43 kadunu vanemad avaldanud juba 2014. aastast saadik.

«Mu süda ei suuda rohkem taluda, ma tahan oma poega enda kõrvale tagasi,» kirjeldas Blanca Luz oma tundeid.

Valitsus on korduvalt väitnud, et õppurid rööviti korrumpeerunud politseijõudude poolt Iguala linnas 2014. aasta 26. septembri öösel. Valitsuse versiooni kohaselt anti röövitud seejärel üle uimastijõukudele, kes õppurid kohalikul prügimäel ära põletasid.

Kuid rahvusvaheline uurijatepaneel, kes saadeti juhtumit uurima Ameerika inimõiguste komisjoni poolt, kahtleb Mehhiko valitsuse versioonis.

Oma viimases raportis, mis avaldati eelmisel pühapäeval kirjeldatakse, kuidas valitsus takistas ja õõnestas korduvalt komisjoni uurimist, mille eesmärk oli selgitada välja tõde õppuritega juhtunu kohta

Komisjoni sõnul ei antud ekspertidele ligipääsu juhtunut puudutavatele tõenditele ja samuti ei lubatud neil intervjueerida kuriteoga seotud isikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles