Leedu ei võta vastu teist afgaani, kes palus YouTube'i kaudu asüüli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nazir Honar.
Nazir Honar. Foto: Youtube

Leedu otsustas mitte võtta vastu teist afgaani, kes palus avalikult veebiportaali YouTube.com kaudu riigilt varjupaika.

Leedu otsustas mitte võtta vastu teist afgaani, kes palus avalikult veebiportaali YouTube.com kaudu riigilt varjupaika.

«Me langetasime tema suhtes eitava otsuse,» ütles täna BNSile Leedu asesiseminister Elvinas Jankevičius.

Afgaan Nazir Honari inglisekeelne videopöördumise avaldas YouTube.com'is USA ajakirjanik John Friedman. Aseministri sõnutsi selgus pärast pöördumises kõlanud tõsiasjade kontrollimist, et osa neist ei vasta tegelikkusele.

«Komme, kus YouTube'is avaldatakse mingi palvega teave, ei ole ametlik. Me kontrollisime ja teave tema kangelastegudest ei leidnud kinnitust,» ütles Jankevičius.

Afgaan kinnitas videopöördumises, et osaledes ÜRO rahu- ja lõimimisprogrammis, tegi ta tihedat koostööd Leedu sõjaväelastega ning tema ülesandeks oli vahendus Leedu sõjaväelaste ja Talibani vahel - selle tõttu sattus mehe sõnutsi hiljem tema elu ohtu. Aseministri sõnutsi on need väited vaid mõnevõrra tõesed ja afgaani panus oli suhteliselt väike.

Märtsi lõpus avaldas John Friedman sellest samast pagulastelaagrist teise salvestise, kus Ghōri provints tõlgina töötanud Abdul Basir Yusufi pöördus leedu keeles palvega anda talle varjupaika. Leedu valitsus reageeris meedias ja suhtlusportaalides levinud salvestisele kiiresti ja afgaan saabus juba nädala pärast Leetu. Praegu menetletakse tema varjupaigapalvet.

Jankevičiuse sõnutsi ilmus pärast seda lugu veel mitu sellist palvet, milles isikud väidavad, et tegid Leedu sõjaväelastega koostööd.

«Selliseid katseid ja salvestisi tuli ka teistelt isikutelt - mitte ükski neist teadetest ei vastanud tõele,» ütles asesiseminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles