UNESCO: Palmyra on purustustest hoolimata autentsuse säilitanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmyra pärast Islamiriiki
Palmyra pärast Islamiriiki Foto: SCANPIX

Süüria iidne Palmyra linn on äärmusrühmituse ISIS tegevuse tulemusena tõsiselt kannatada saanud, kuid suur osa arheoloogiamälestise autentsusest on säilinud, ütles ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO täna.

UNESCO saatis eksperdid maailma kultuuripärandi nimekirja kantud Palmyrasse pärast seda, kui Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed linna märtsis ISISe käest tagasi võtsid. ISIS valitses Palmyrat ligi aasta.

ÜRO julgeolekujõudude saatel Palmyrasse saabunud asjatundjad tutvusid nii muuseumi kui Rooma-aegsete varemetega.

UNESCO avalduses öeldi, et muuseumis tekitatud kahjud on märkimisväärsed. Purustatud on suurem osa kujudest ja sarkofaagidest, mis olid liiga suured, et minema viia.

Muistse linna varemetes on säilinud osa suurest sammastikust ja agoraast. Purustatud on triumfikaar ja Baal Shamini tempel.

Eksperdid avaldasid vaikuseminutiga austust ISISe ohvritele, kes hukati Rooma amfiteatris.

UNESCO avalduses öeldi, et mõnd ajaloolise kompleksi hoonet vaadeldi eemalt, sest demineerimistööd ei ole veel lõppenud.

«Missioon leidis, et hoolimata mitme sümboolse väärtusega ehitise hävingust hoolimata on Palmyra arheoloogiamälestis säilitanud suures osas terviklikkuse ja autentsuse.»

UNESCO esitab Palmyra kohta aruande juulis Türgis maailmapärandi komitee aastakoosolekul ja saadab seejärel uue missiooni Süüriasse olukorda täpsemalt uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles