Vene Vostotšnõi kosmodroomilt startis esimene kanderakett (52)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene Kaug-Idas startis täna varahommikul uuelt Vostotšnõi kosmodroomilt esimene kanderakett, teatas riiklik kosmoseagentuur Roskosmos.

Kanderakett Sojuz-2.1a startis koos kolme satelliidiga kohaliku aja järgi kell 11.01 (Eesti aeg 05.01), teatas Roskosmos avalduses pärast seda, kui raketistart oli tehniliste probleemide tõttu 24 tunni võrra edasi lükkunud.

«Raketistart õnnestus. Kõik kolm satelliiti on nüüd orbiidil,» teatas kosmoseagentuur.

Raketistarti jälgis president Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS

Allikas: TASS/Scanpix

Kaug-Itta Amuuri oblastisse ehitatud uus kosmodroom, mida president Putin on nimetanud riigi suurimaks ehitusprojektiks, on läinud maksma 300-400 miljardit rubla (4-5,3 miljardit eurot).

Ehitustöid alustati 2012. aastal.

Kremli eesmärk on leevendada Venemaa sõltumist Kasahstanis Bajkongõris asuvast kosmodroomist, mille kasutamise eest peab Moskva maksma renti 115 miljonit dollarit aastas.

Asepeaminister Dmitri Rogozin, kes kureerib kosmose- ja kaitsetööstust, ütles, et Venemaa jätkab Bajkongõri kasutamist mehitatud missioonide teelesaatmiseks kuni 2023. aastani ning et Sojuz 2.1a on ainus start sel aastal Vostotšnõist.

Foto: Marina Lystseva/Marina Lystseva/TASS
Foto: Marina Lystseva/Marina Lystseva/TASS
Foto: Marina Lystseva/Marina Lystseva/TASS
Foto: Kirill Kudryavtsev/AP
Foto: POOL/REUTERS
Foto: Marina Lystseva/Marina Lystseva/TASS
Foto: POOL/REUTERS

Allikas: TASS/Scanpix

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles