Kiiev: Venemaalt lahkudes kinni peetud Savtšenko õde viibib konsulaadis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina naispiloodi Nadja Savtšetko õde Vera.
Ukraina naispiloodi Nadja Savtšetko õde Vera. Foto: SCANPIX/TASS

Vene piirivalve pidas Ukraina lenduri Nadja Savtšenko õe Vera eile Venemaalt lahkumisel piiril kinni, praeguseks viibib ta Rostovis Ukraina peakonsulaadis, tal õnnestus pass tagasi saada, ütles Ukraina alaline esindaja Euroopa Nõukogus Dmõtro Kuleba.

«Hea uudis: Vera Savtšenko puhkab meie Doni-äärse Rostovi peakonsulaadi ohutuses. Pass on tema käes. Konsulil õnnestus see venelastelt kätte saada. Teine uudis: Vera on tõepoolest kuulutatud föderaalselt tagaotsitavaks kohtuniku solvamise pärast Tšetšeenias (kui seal toimus kohtufarss Karpjuki ja Klõhhi üle), seega võime lähipäevil saavutada tema tagasitoimetamise Ukrainasse (hea võimalus), või saame omaenda Assange'i omaenese diplomaatilises esinduses (halb võimalus),» kirjutas Kuleba täna oma Facebooki lehel.

Ta edastas ka sündmuste ajatelje, kuidas Ukraina konsulid Vitali Moskalenko ja Volodõmõr Tregub, samuti konsulaarosakonna direktor Andri Sõbõga Vera Vene võimude käest kätte said. «Moskalenko siirdus keset ööd Doni-äärsesse Rostovisse ning pärast kolmetunnist sõitu ja teravat vaidlust venelastega sai kätte nii Vera kui ka tema passi ja toimetas nad ohutule alale,» edastas Kuleba.

Tema sõnutsi päästsid Vera autode diplomaatilised numbrid ja teda saatnud konsul Tregubi kohalviibimine. «Temalt võeti pass ära ja ta taheti pidada kinni, kuid masinasse sisse murda ja konsuli puutumatust rikkuda venelased ei söandanud,» lisas Ukraina diplomaat.

Ta rõhutas ka, et Ukraina president Petro Porošenko on olukorrast teadlik ja tegeleb selle lahendamisega. Samuti on informeeritud Hiinas viibivat välisministrit Pavlo Klimkinit.

«Nüüd on tähtis Vera Vene alalt ära tuua,» võttis Kuleba oma jutu kokku.

Porošenko andis välisministeeriumile ülesande tuua Venemaalt naasmisel kinnipeetud Savtšenko Ukrainasse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles