EK volinik: migratsioonilepe Türgiga on ainus väljapääs rändekriisist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni humanitaarabivolinik Christos Stylianides.
Euroopa Komisjoni humanitaarabivolinik Christos Stylianides. Foto: SCANPIX

Palju vaidlusi tekitanud Euroopa Liidu migratsioonilepe Türgiga ei pruugi olla ideaalne, kuid see on ainus võimalus rändekriisi lahendamiseks, ütles täna Euroopa Komisjoni humanitaarabivolinik Christos Stylianides.

Kokkulepe, millega Türgi nõustub võtma tagasi Kreekasse saabuvad migrandid ja mille eest EL on vastutasuks lubanud viisavabadust, ei ole meeltmööda paljudele ühenduse liikmesriikidele ja inimõiguslastele.

«Ma tean, et see kokkulepe on vastuoluline. Ütleksin aga, et ilma Türgita lahendust ei ole. Pole muud lahendust kui kokkulepe Türgiga,» ütles Stylianides Pariisis.

«Meie vajame neid, nemad vajavad meid, nii see on.»

Küproselt pärit volinik esines Prantsuse senatis, mille liikmed väljendasid kartust, et Türgiga sõlmitud kokkulepe seab ajaloo rängima rändekriisiga rinda pistva ELi ohtu.

Möödunud nädalal ähvardas Ankara kauba katki jätta, kui EL ei täida viisavabaduse kohta antud lubadust. Stylianides möönis, et ähvardamine on kahetsusväärne.

Volinik rõhutas, et ELi ja Ankara erimeelsustest hoolimata ei ole Türgita lahendust.

«Kindlasti ei ole see ideaalne, see on meie kõigi jaoks väga suur väljakutse, meil olid väga rasked läbirääkimised,» sõnas ta ja lisas, et Türgi on viisavabaduse kehtestamiseks esitatud 72 tingimusest pooled juba täitnud.

«Me ei saa oma kriteeriume kellegi jaoks alandada, aga samas peame me selle kokkuleppega edasi minema.»

Stylianides ütles, et pärast Türgiga sõlmitud kokkuleppe jõustumist 20. märtsil on Kreekasse saabuvate põgenike arv langenud 1667-lt mõnekümneni päevas.

«Kahjuks tahavad põgenikud endiselt konfliktipiirkondadest pageda,» tõdes ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles