Belglased peavad hakkama võtma tuumaohu tõttu jooditablette (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia Tihanges asub kaks tuumajaama, pildil Tihange 2
Belgia Tihanges asub kaks tuumajaama, pildil Tihange 2 Foto: SCANPIX

Belgia valitsus langetas otsuse, et kuna tuumaoht on suurenenud, siis peavad kõik Belgias elavad inimesed saama kohustuslikus korras jooditablette.

Belgia tervishoiuminister Maggie De Block teatas, et praegu kehtiva seaduse kohaselt on jooditabletid ette nähtud tuumajaamadest 20 kilomeetri raadiuses elavatele inimestele, kuid saajate ala peaks olema 100 kilomeetri raadiuses ja kaugemal, edastab BBC.

Belgia naaberriikide arvates on sealsed tuumajaamad vananenud ja ohtlikud, samuti on terroristidel neid kerge rünnata.

Belgia tervishoiuministri sõnul lähtuti nüüdses jooditablettide kampaanias Jaapani 2011. aasta maavärinast ja tsunamist, mille tagajärjel sai Fukushima tuumajaam kannatada. Tekkis radioaktiivne leke, mille tõttu paljud paigad saastusid ja inimesed said radioaktiivse doosi.

«Kõikides riikides on olemas plaan tuumaohuks, kuid seda tuleb aeg-ajalt uuendada,» nentis minister De Block.

De Blocki teatel saavad kõik belglased jooditablette, sest kontrollsimulatsioon näitas, et tuumaõnnetuse korral ei ole mitte keegi kaitstud.

Belgias on seitse tuumareaktorit Doelis ja Tihanges ning üks kontrollreaktor Molis.

Belgia rahvaesindaja Jean-Marc Nollet sõnas, et jooditablettide jagamine elanikele on hea mõte, kuid mitte piisav, kui toimub tuumaõnnetus, sest ikkagi toob see kaasa mitmeid tervise-, keskkonna- ja majandusprobleeme.

Belgias plaanitakse jooditablette jagama hakata järgmisel aastal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles