USA kahanev kohalolek Afganistanis pärsib sealset julgeolekut (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX/REUTERS

USA vägede kahanev kohaololek Afganistanis on pärssinud Pentagoni võimet välja õpetada ja jälgida kohalikke julgeolekujõude, hoiatas täna valitsuse järelevalveorgan.

Sestsaadik kui kohalikud Afganistani rahvuslikud kaitse- ja julgeolekujõud võtsid 2015. aasta algusest NATO-lt üle vastutuse riigi julgeoleku eest, on Ühendriikide sõdurite arv kukkunud 9800-ni ja peaks järgmiseks aastaks langema 5500-ni.

«Vähemate jõududega .... on Ühendriigid kaotanud palju oma võimest teostada otsevaatlusi, pakkuda taktikalist õpet ja koguda usaldusväärset teavet Afganistani vägede võimete ja efektiivsuse kohta,» lausus Afganistani ülesehitamise eest vastutav peainspektor John Sopko oma kvartaliraportis kongressile.

Sopko avalikustas oma raporti Afganistani julgeolekule ohtlikul ajal.

Hoolimata 15 sõja-aastast kujutab Taliban endiselt suurt ohtu ning on andnud kohalikele vägedele raskeid hoope, seal hulgas hõivanud lühiajaliselt suure Kunduzi linna ning kõigutanud usku, et Afganistani valitsusväed iseseisvalt hakkama saavad.

USA hinnangul sai ainuüksi läinud aastal surma 5500 Afganistani julgeolekujõudude liiget ning Sopko hoiatas, et õigupoolest ei tea keegi täpselt, kui paljud on deserteerinud.

«Murettekitav on peainspektori ameti hinnang, et ei Ühendriigid ega selle Afganistani liitlased tea, kui palju Afganistani sõdureid ja politseinikke tegelikult olemas on, kui palju neist on teenistuseks valmis ning milline on nende operatiivvõimekus,» seisab aruandes.

Lisaks tähendab ameeriklaste vähenenud kohalolek, et USA vägede võime kohapeal toimuvale mõju avaldada on kahanenud, kohalike jõudude võime aga ei ole niipalju tõusnud, et seda lünka täita.

USA on kulutanud Afganistani lahinguteks ja taastamistöödeks triljon dollarit, surma on saanud umbes 2200 Ühendriikide sõdurit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles