Tööreformi vastased süütasid öösel Pariisi tänavatel autosid põlema (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujad kustutamas Pariisi Vabariigi väljaku lähedal tööreformi vastu mässamiseks loodud protestiliikumise Nuit Debout (tõlkes kogu öö üleval)poolt põlema süüdatud autot.
Tuletõrjujad kustutamas Pariisi Vabariigi väljaku lähedal tööreformi vastu mässamiseks loodud protestiliikumise Nuit Debout (tõlkes kogu öö üleval)poolt põlema süüdatud autot. Foto: Scanpix/AFP

Mitukümmend noort kähmles täna varahommikul Pariisis politseiga, kes üritas nende meeleavaldust laiali ajada.


Evacuation musclée de Nuit Debout place de la...
by leparisien

Prantsusmaal sai eile tööreformi vastaste protestide käigus kannatada 24 politseinikku, neist kolm raskelt, üle riigi peeti kinni 124 inimest, ütles siseminister Bernard Cazeneuve.

Ööl vastu tänast pidas politsei kinni veel 27 inimest ja jättis 24 neist vahi alla. Pariisi Vabariigi väljakul vägivaldseks muutunud protesteerijad murdsid end politseitõkkest läbi, ründasid märulipolitseid betoonikamakatega ja panid autosid põlema. Väljak on olnud juba kuu aega igaöiste meeleavalduste paigaks, kuid eile said protestijad loa jääda kohale vaid südaööni.

Rahu suudeti vastavalt politseiraportile saavutada Pariisi tänavatel vaid kella poole nelja ajal öösel vahendab The Local.

Võimuesindajate hinnangul oli meeleavaldajaid koguni umbes 170 000. Protestid muutusid peale pealinna Pariisi vägivaldseks ka Nantesis, Lyonis, Marseilles ja Toulouses.

Prantsusmaa lääneosas ja Pariisis toimusid päeva jooksul kokkupõrked politsei ning tööliste ja tudengite vahel, kes nõuavad valitsuse vastuolulise tööliste õigusi muutva eelnõu tagasivõtmist.

Valitsus algatas reformi, millega soovitakse vähendada Prantsusmaa töötusmäära, mida pole suudetud vähendada seniselt 10 protsendilt. Selle vastaste hinnangul vähendatakse sellega tööliste õigusi ja raskendatakse noorte võimalusi töökohta säilitada.

Meeleavaldustelaine algas 9. märtsil ja kestab tänini. Parlament arutab reformi teisipäeval ning ametiühingud ja tudengiorganisatsioonid kavandavad meeleavaldusi ka pühapäevale ja teisipäevale.

Kokkupõrked puhkesid riigi lääneosas asuvas Nantes'i linnas, kus politsei tulistas pisargaasi neid kivide, värvi ja suitsupommidega visanud protestijate suunas.

Pariisis seisid julgeolekujõud silmitsi saja maskis noorega. Kähmluses sai viga üks politseinik.

Le Havre'i sadamalinnas tõkestasid sajad meeleavaldajad, peamiselt sadamatöölised, kõik peamised linna viivad teed ning põletasid rehve, teatas uudistekanal BFMTV.

Võimude teatel peavad Pariisi Orly lennujaama reisijad arvestama, et jaamas võidakse tühistada kuni iga viies lend. Viivitusi on oodata ka Charles de Gaulle'i lennujaamas.

Foto: JOEL SAGET/AFP
Foto: JOEL SAGET/AFP
Foto: JOEL SAGET/AFP
Foto: JOEL SAGET/AFP
Foto: JOEL SAGET/AFP

Allikas: AFP/BNS

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles