Endine USA esindajatekoja spiiker: Cruz on Lutsifer

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texase senaator Ted Cruz
Texase senaator Ted Cruz Foto: SCANPIX

Endine USA kongressi esindajatekoja spiiker John Boehner kritiseeris teravalt erakonnakaaslast, vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgivat Ted Cruzi, nimetades teda saatanaks inimnahas.

«Lihast ja luust Lutsifer,» ütles eelmisel aastal spiikriameti maha pannud vabariiklaste raskekaallane Texase senaatori kohta, kes püüab takistada miljardärist kinnisvaramagnaadi Donald Trumpi teed presidendikandidaadiks.

«Mul on demokraatidest sõpru ja vabariiklastest sõpru,» vahendas ajaleht Stanford Daily Boehneri sõnu. «Ma saan läbi peaaegu kõigiga, aga niisuguse närukaelaga ei ole kunagi varem koos töötanud.»

«Ta saab presidendiks ainult üle minu laiba,» lisas eksspiiker avalduses, mille helisalvestist USA televisioon eile lakkamatu kordusena mängis.

Boehner võttis Cruzi teemal sõna üleeile õhtul Californias Palo Altos Stanfordi ülikoolis.

Cruz ütles eile kommentaariks, et Boehner päästis valla oma sisemise Trumpi.

Cruzi peetakse üheks järeleandmatumaks kongressiliikmeks ja just teda süüdistavad nii demokraadid kui vabariiklased venitamistaktikas 2013. aastal lõpus föderaaleelarve menetluse ajal, mille tõttu kaotas valitsus 16 päevaks teovõime.

«Kui John Boehner nimetab mind Lutsiferiks, siis ei ole see suunatud mulle, vaid teile,» ütles Cruz oma konservatiividest toetajatele.

«Boehner on minu peale vihane sellepärast, et ma seisan ameerika rahva kõrval, et ma innustan ja julgustan esindajatekoja konservatiive seisma ameerika rahvaga ja austama antud lubadusi.»

Boehner isegi ei hoidnud esindajatekoja spiikrina end tagasi, kui meel must või asjad käest kippusid minema.

Ta tunnistas Stanfordis ka, et vahetab Trumpiga tekstisõnumeid ja on aastaid temaga golfi mänginud.

Cruzil on vabariiklaste hulgas teisigi vaenlasi, kes asusid toetama Boehneri hinnangut Texase senaatorile. Nii ütles vabariiklaste kongressiliige Pennsylvaniast Charlie Dent, et tema arvates on kõik Boehneri sõnad õiged.

Sama kinnitas ka New Yorgi rahvaesindaja Peter King: «Ma olen John Boehneriga täiesti nõus. Ja ehk teeb ta isegi Lutsiferile liiga, kui võrdleb teda Ted Cruziga.»

Paljud vabariiklased keelduvad Cruzi toetamast, ehkki alternatiiviks on samuti vastuvõetamatu Donald Trump, ütles Dent.

Tema sõnul on Trumpi-vastase kampaania probleem suuresti sellest, et liikumine peaks koonduma vastuvõetava alternatiivi taha, «aga Ted Cruzi ei ole mingil juhul vastuvõetav alternatiiv».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles