Soome raport: Venemaa vastus Soome liitumisele NATOga oleks jõuline (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Võimalus taotleda NATO liikmeks saamist on abinõu võimalike Venemaast lähtuvate probleemide vastu ning Moskva reaktsioon Soome ühinemisele NATOga oleks jõuline, öeldakse Soome välisministeeriumi täna avaldatud raportis.

Välisministeeriumi määratud ekspertrühm vaagis võimaliku NATOga ühinemise mõju Soomele ja koostas raporti, milles tõdetakse, et Venemaa poliitiline ja majanduslik reaktsioon oleks äge ja vastusamme raske ennustada.

Soome julgeolekupoliitikas ja suhetes Venemaaga oleks NATOga liitumine oluline suunamuutus, mitte lihtsalt olemasoleva partnerluse laiendus.

Raporti koostajad leiavad, et Soome ja Rootsi peaksid tegema NATOt puudutavaid otsuseid ühiselt, sest probleeme võib tekitada juba teise riigi liitumine.

Samal seisukohal on ka kaitseminister Jussi Niinistö, kelle sõnul tuleks sellesuunalist tegevust Rootsiga kooskõlastada.

Niinistö sõnul ongi raporti tähtsaim panus Soome ja Rootsi seisukohtade ja võimalike lahenduste vaagimine.

Kaitseminister jagab arvamust, et emma-kumma riigi otsus alliansi liikmesust taotleda mõjutaks tugevalt ka teist. Eriti keeruline olukord tekiks juhul, kui Rootsi otsustaks ilma Soometa NATOga ühineda.

Otsus tuleb siiski langetada ise ja seda ei tohi siduda Rootsi otsustega, sõnas ta.

Sotsiaaldemokraatide (SDP) esimees Antti Rinne ütles raportit kommenteerides, et see ei anna põhjust erakonna NATO-liini muuta. SDP ei pea liitumist aktuaalseks.

Rinne on seisukohal, et Rootsi otsus NATOga liituda ei tohiks olla Soome seisukohast määrav. Soome peab arvestama välis- ja julgeolekupoliitikas oma lähtealustega.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles