Merkel: Saksamaa kaalub vägede saatmist Leetu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel
Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna, et Berliin kaalub vägede saatmist Leetu osana NATO kohaloleku suurendamise meetmetest alliansi idapiiril.

Merkel ütles kõneluste järel Läti peaministri Māris Kučinskisega, et mis tahes NATO sõjalised sammud peaksid hoiduma pingete õhutamisest Venemaaga.

«Vaatame praegu üle meie panuse jätkamise ja ehk isegi suurendamise võimalusi ...et tagada kõigi NATO riikide julgeolek, eriti idas,» lausus Merkel.

Sel aastal osaleb Leedus sõjaväeõppustel rotatsiooni korras üle 600 Saksa sõjaväelase.

«Ma rõhutan isiklikult alati 1997. aasta NATO-Venemaa alusakti raamides tegutsemise olulisust,» ütles kantsler 1997. aasta dokumendile viidates.

Poola ja Baltimaad tahavad NATO sõjalise kohaloleku suurendamist oma territooriumil vastuseks Venemaa agressiivsele käitumisele.

Meedia teatel võib Saksamaa saata Leetu 150-250 sõdurit ja asuda juhtima Leetu saadetavat mitmerahvuselist NATO üksust.

Leedu kaitseminister Juozas Olekas tervitas Saksamaa ettepanekut kui kindlat sammu ühist julgeolekut tugevdava solidaarsuse teel.

Olekas teatas eile õhtul, et on Saksa kaitseministrilt Ursula von der Leyenilt saanud kinnituse Saksa vägede valmiduse kohta sõdurite arvu suurendamiseks Leedus.

NATO-Vene 1997. aastast pärinev alusakt keelab ettenähtavas julgeolekuolukorras arvestatava hulga alliansi vägede paigutamise Ida-Euroopasse.

NATO riikide hinnangul on Venemaa tegevus ettenähtavat julgeolekuolukorda muutnud, ent paljud alliansi liikmed ei ole endiselt nõus dokumendist loobuma.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles