Ukraina ja separatistid sõlmisid õigeusu lihavõtete ajaks relvarahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Ukraina sõjavägi ja Kremli-meelsed separatistid sõlmisid õigeusu lihavõtete ajaks uue relvarahuleppe.

Darja Olifer, kolmepoolses Minski kontaktrühmas töötava Ukraina esindaja ekspresident Leonid Kutšma pressiesindaja, ütles reedel, et relvarahu jõustub reede keskööl ja peaks kestma vähemalt esmaspäevani.

Ukraina, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kontaktrühma reedel peetud kohtumisel «jõuti kokkuleppele, et relvarahust täieliku kinnipidamise juhised saadetakse kõigile vastutavatele ametiisikutele kohapeal,» seisis ühisavalduse koopias, mille Olifer Facebooki riputas.

Donetski separatistide tähtsaim uudisteportaal teatas, et OSCE eriesindaja Martin Sajdik lubas, et organisatsioon vaatleb relvarahust kinnipidamist.

«Tänane kokkuleppe pole kaugeltki esimene omataoline,» edastas separatistide uudisteagentuur. «Alates 2014. aasta suvest, kui konfliktipooled Minskis läbirääkimisi alustasid, on selliseid olnud vähemalt seitse.»

Ükski neist relvarahulepetest pole püsima jäänud.

Ukraina konflikt on nõudnud alates 2014. aasta aprillist vähemalt 9300 inimelu.

2015. aasta veebruaris sõlmitud nn Minski leppeid ei ole täidetud ning relvarahurikkumised vaenupoolte kontaktjoonel on jätkuvalt sagedased.

OSCE avaldas neljapäeval muret vägivallataseme lähenemise pärast «murettekitavale tasemele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles