USA kindral: Afganistani haigla pommitamine polnud sõjakuritegu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustused Kunduzi haiglas, kus USA õhulöökide tõttu hukkus 16 inimest, sealhulgas üheksa Piirideta Arstid töötajat.
Purustused Kunduzi haiglas, kus USA õhulöökide tõttu hukkus 16 inimest, sealhulgas üheksa Piirideta Arstid töötajat. Foto: SCANPIX

Läinud aastal Afganistanis Abiorganisatsiooni Piirideta Arstid (MSF) haiglat õhust pommitanud USA väed tegid vea, kuid ei pannud toime sõjakuritegu, sõnas USA kõrge komandör Joseph Votel reedel.

Voteli sõnul korraldas 2015. aasta 3. oktoobril sõjalennuki AC-130 meeskond lahinglennu planeeritust varem ning neil polnud kaasas nimekirja objektidest, mida vältida ning neile anti ekslikult Kunduzi kliiniku koordinaadid.

USA sõjalisi operatsiooni Afganistanis juhtiva keskväejuhatuse (CENTCOM) ülema Voteli sõnul on 12 sõjaväelast teenistusest kõrvaldatud ning neljale teisele on esitatud noomitus.

Juurdlusel jõuti järeldusele, et osa personalist ei tegutsenud vastavalt lahingureeglitele, sõnas komandör.

Intsident oli inimliku ja protseduuriliste eksimuste ning tehniliste vigade kombinatsioon. Mitte ükski meeskonnaliige ei arvanud, et rünnatakse haiglat, sõnas ta.

Enne õhurünnakut haiglale vaenlase tule alla sattunud sõjalennuki AC-130 meeskond arvas, et heategevusliku kliiniku hoone oli Talibani tugipunktiks, mis tegelikkuses asus mõnesaja meetri kaugusel, lisas Votel.

Kliinikurünnaku ohvrite omaksed ja ellujäänud on administratiivkaristuse hukka mõistnud, väites, et sõjaväelastele tuleb esitada kriminaalsüüdistus.

Rünnaku korraldanud USA sõjaväelased peaksid kohtu ette astuma Afganistanis ohvrite perekondade juuresolekul, sõnas intsidendis käe, silma ja ühe sõrme kaotanud medõde.

Ühendriikide õhujõudude sõjalennuki AC-130 õhulöök tabas MSF-i haiglat Kunduzis eelmise aasta 3. oktoobril. Juhtunu vallandas ülemaailmse pahameeletormi.

Mullu septembris vallutas islamiliikumine Taliban mõneks päevaks Kunduzi linna.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles