Austria ja Saksamaa taotlevad luba piirikontrolli pikendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid teel Saksamaa poole
Migrandid teel Saksamaa poole Foto: Zoltan Balogh/AP

Austria ja Saksamaa ütlesid laupäeval, et peavad Euroopa Komisjoniga kõnelusi läinud aastal rändevoo piiramiseks sisse viidud ajutiste piirikontrollide pikendamiseks.

Meetmed, mis kehtestati tõsise ohu korral avalikule poliitikale ja sisejulgeolekule, aeguvad 12. mail.

«Saan kinnitada, et peame sel teemal Euroopa Komisjoni ja Euroopa partneritega läbirääkimisi,» ütles Austria siseministeeriumi pressiesindaja Karl-Heinz Grundböck AFP-le.

«Liikmesriikidel peab olema võimalik jätkata kontrollitoiminguid oma piiridel,» ütles Saksa siseminister Thomas de Maiziere kirjalikus avalduses AFP-le.

«Ehkki olukord Balkani marsruudil on praegu rahulik, jälgime murelikult olukorra arenemist välispiiridel,» lisas ta avalduses.

Austria siseminister Wolfgang Sobotka sõnul karmistas Viin aprilli lõpus julgeolekumeetmeid kontrollpunktides Ungari piiril seoses inimsmugeldamise hoogustumisega.

«Koordineeritud piirihaldamissüsteemi sisseviimine naaberriikidega pärast 12. maid oleks esimene samm Euroopa ühislahenduse suunas,» sõnas Sobotka.

Austria, Belgia, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa ja Rootsi on kehtestanud ajutised piirikontrollid Euroopa Teise maailmasõja järgse rängima rändekriisiga toimetulemiseks.

«Me taotleme teilt ettepaneku esitamist, mis lubab neil liikmesriikidel, kes peavad seda vajalikuks, kas pikendada või viia sisse ajutised piirikontrollid Schengeni ruumis alates 13. maist,» kirjutasid kuus riiki kirjas Euroopa Komisjonile, vahendas Saksa ajaleht Die Welt.

Saksamaale saabus mullu umbes 1,1 miljonit asüülitaotlejat.

Kahe rändekoridori, Balkanilt ja Itaaliast tulevate marsruutide vahel paiknevale Austriale esitati mullu umbes 90 000 asüülitaotlust ning riik on astunud jõulisi samme selle arvu vähendamiseks ja kuulutanud, et võtab tänavu vastu maksimaalselt 37 500 varjupaigataotlejat.

Kolmapäeval võttis Austria parlament vastu Euroopa ühe rangeima asüüliseaduse.

Märtsis sõlmis EL Türgiga kokkuleppe, mille alusel saadetakse Kreekasse saabunud põgenikud Türki tagasi. See ja NATO patrullid Egeuse merel on Türgist saabujate arvu järsult vähendanud, et Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) hoiatas eelmisel nädalal, et põgenike arv on hakanud taas tasapisi tõusma.

Ametnike sõnul on karta, et Euroopasse pürgijad võivad valida teekonna Liibüa kaudu.

Itaaliasse on tänavu saabunud üle 20 000 migrandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles