Kerry kutsub naasma kogu Süüriat hõlmava relvarahu juurde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kutsus üles naasma Süürias kogu riiki hõlmava relvarahu juurde, nimetades seda tähtsaimaks prioriteediks, ütles laupäeval tema esindaja.

Kerry, kes sõidab pühapäeval Genfi pakilistele kõnelustele konflikti üle, väljendas ka sügavat muret seoses olukorraga lõhenenud Aleppo linnas, kust hirmunud elanikud pagesid režiimi õhujõudude uue rünnakulaine eest.

"Minister ütles selgelt välja, et vägivalla lõpetamine Aleppos ja naasmine püsiva, üleriigilise relvarahu juurde on tähtsaim prioriteet," lausus kõneisik John Kirby, viidates Kerry telefonivestlustele ÜRO Süüria erisaadiku Staffan de Mistura ja Süüria opositsiooni katusorganisatsiooni Läbirääkimiste Ülemkomitee peakoordinaatori Riad Hijabiga.

Kerry pidas need vestlused viimase kahe päeva jooksul.

"Minister väljendas sügavat muret seoses halveneva olukorraga Aleppos, kus (president Bashar al-Assadi) režiim jätkab konflikti pingestamist, võttes sihikule peaasjalikult süütud tsiviilisikud ja vaenutegevuse peatamise osapooled -- mitte Nusra, nagu režiim valelikult väidab," lausus Kirby avalduses.

"Sellised rünnakud rikuvad otseselt vaherahu ja peavad viivitamatult lõppema," lisas ta.

Aleppo jäeti välja uuest ajutisest Venemaa-USA vahendatud vaherahust, mis näib pidavat režiimi kantsis Latakias ning ka Damaskuses ja lähedalasuvas mässuliste tugipunktis Ida-Ghoutas.

Assadi võtmeliitlane Venemaa on keeldunud nõudmast Damaskuselt Aleppo rünnakute peatamist.

"Telefonivestlustes ütles minister selgelt, et me kutsusime Venemaad üles astuma samme peatamaks režiimipoolseid rikkumisi, eriti valimatuid õhurünnakuid Aleppole," märkis Kirby.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles