Saksa erakond võttis vastu islamivastase manifesti (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa politsei parempoolsete meeleavaldust laiali ajamas.
Saksa politsei parempoolsete meeleavaldust laiali ajamas. Foto: AFP/SCANPIX

Saksa parempoolne erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) kavatseb täna võtta vastu manifesti, milles kutsutakse üles kehtestama karmimaid piiranguid immigratsioonile ning islamiusu praktiseerimisele.

Erakond toetab minarettide ning nendest kõlavate vaimulike hüüete, millega kutsutakse palvusele, keelustamist. Lisaks tahetakse keelustada islamiusulistel naistel ja tüdrukutel pearäti kandmine.

AfD hinnangul pole islamil Saksamaal kohta. Saksa kantsler Angela Merkel on korduvalt öelnud, et islamil on Saksamaal koht ning usuvabadus on sätestatud põhiseaduses.

AfD esitab ennast kui rahvuslik-konservatiivset liikumist, mis seab esikohale "traditsioonilised pereväärtused". Samuti on väljendanud erakond soovi taasalustada kohustusliku ajateenistusega ning Saksamaa väljaastumist eurotsoonist.

Erakond on Saksamaal viimaste küsitluste järgi populaarsuselt kolmas erakond, mis on olnud äärmiselt kriitiline Merkeli juhitud migratsioonipoliitika suhtes.

Saksamaa elanikkonnast umbes 16 miljonil ehk 20 protsendil on välisriigi juured. Enamik neist on tulnud islamiusulistest riikidest, nagu Türgi, Liibanon või Maroko.

Saksamaale saabus möödunud aastal ka üle miljoni varjupaigataotleja, kellest enamik on Süüriast.

Kolme aasta eest loodud AfD toetus Saksamaal on umbes 14 protsenti ning partei püüdleb saadikukohti parlamendis järgmisel sügisel peetavatel valimistel. Erakond on pääsenud 16 liidumaa parlamenti.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles