Kerry: Süüria konflikt on mitmes mõttes kontrolli alt väljunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile aset leidnud Ameerika süürlaste meeleavaldus New Yorkis Dag Hammarskjold Skjold Plazal, ÜRO peakontori lähedal.
Eile aset leidnud Ameerika süürlaste meeleavaldus New Yorkis Dag Hammarskjold Skjold Plazal, ÜRO peakontori lähedal. Foto: SCANPIX

Süüria relvakonflikt on mitmes mõttes kontrolli alt väljunud, ütles täna USA välisminister John Kerry.

27. veebruarist kehtib Süürias ametlikult relvarahu, ent see on sõjategevuse tõttu peamiselt Aleppo provintsis, aga ka mujal Süürias sisuliselt kokku varisenud. Aleppo jäeti välja uuest ajutisest Venemaa-USA vahendatud vaherahust, mis näib pidavat režiimi kantsis Latakias ning ka Damaskuses ja lähedalasuvas mässuliste tugipunktis Ida-Ghoutas.

Kerry pidas esmaspäeval Genfis kõnelusi ÜRO Süüria erisaadiku Staffan de Mistura ja Saudi Araabia välisministri Adel al-Jubeiriga.

Kerry kinnitusel on saavutatud edusamme kavas, kuidas vähendada vägivalda Süüria suuruselt teises linnas Aleppos, kuid suur töö on veel ees.

«On mitu ettepanekut, mis saadetakse nüüd tähtsatele toimijatele allkirjastamiseks,» lausus Kerry kohtumise järel de Misturaga. «Me oleme lootusrikkad, ent me pole veel seal, kus sooviksime. Kavatseme järgmise 24-48 tunni jooksul väga kõvasti pingutada.»

Kerry lisas, et peab hiljem esmaspäeval telefonivestluse Vene ametivenna Sergei Lavroviga ning de Mistura sõidab Moskvasse, kus kohtub homme Lavroviga.

USA välisminister ütles, et sõjategevuse hoogustamises on süüdi nii režiim kui ka opositsioon, ent Süüria valitsus on lasknud süüria rahva kallal käiku oma tapamasina.

«Haigla ründamine on südametu käitumine,» sõnas Kerry, süüdistades režiimi viimase nädala jooksul kolme kliiniku ja ühe haigla sihilikus ründamises.

Al-Jubeir nimetas olukorda Aleppos humanitaarseaduse kuritegelikuks rikkumiseks ning ütles, et Süüria presidendi Bashar Assadi režiim peab selle eest vastust andma.

Süüria president Bashar al-Assad võetakse vastutusele Aleppole korraldatud õhurünnakute eest ning ta kõrvaldatakse võimult kas poliitilise protsessi teel või jõuga. «Sõjalennukeid kasutab ainult üks konfliktipool ja see on Bashar al-Assad ja tema liitlased. Seega kannavad ka nemad vastutust naiste, laste ja vanurite kallal toime pandud veresauna eest.»

Jubeiri sõnul lasub režiimivägedel vastutus arstide ja meditsiinitöötajate tapmise eest. «Sellises olukorras ei lase maailm neil sellega puhtalt pääseda.»

Aleppos on viimase üheksa päeva jooksul õhu- ja mürsurünnakutes hukkunud üle 250 inimese, selgub vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles