Maduro kutsus toetajaid tema tagandamise korral mässule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Venezuela president Nicolás Maduro kutsus 1. mai kõnes oma poolehoidjaid «üldstreigile ja mässule,» kui opositsioonil peaks õnnestuma ta rahvahääletusel ametist tagandada.

Venezuela opositsioon peaks esitama teisipäeval valimiskomisjonile kümme korda rohkem kui referendumi korraldamiseks vajalikud 200 000 allkirja. Rahvahääletus on kavas korraldada majanduskriisis süüdistatava ebapopulaarse Maduro tagandamiseks.

President lubas kõnes võidelda oma ameti eest.

«Kui oligarhial peaks õnnestuma see palee enda kätte saada, siis käsin teil alustada mässu ja kuulutada välja tähtajatu üldstreik,» ütles riigipea presidendipalee juurde kogunenud rahvale.

Maduro sõnul on referendum «valik, mitte kohustus». «Ainus kohustus on siin 2018. aastal peetavad presidendivalimised,» lausus ta.

Hiljutise küsitluse tulemused näitavad, et rohkem kui kaks kolmandikku Venezuela elanikest tahavad 2013. aasta aprillis napilt presidendiks saanud Maduro ametist lahkumist.

President on lubanud jätkata riiki vaevavale majanduskriisile vaatamata 1999. aastal eelkäija Hugo Cháveze alustatud sotsialistlikku revolutsiooni.

Kui valimisnõukogu aktsepteerib opositsiooni kogutud allkirju, peab opositsioon koguma referendumi korraldamiseks veel neli miljonit allkirja.

Opositsiooni eesmärk on korraldada tagasikutsumisreferendum enne aasta lõppu. Venezuela põhiseaduse kohaselt tooks pärast 2017. aasta jaanuari korraldatav edukas tagandamisreferendum kaasa võimu ülemineku asepresidendile ja ei kutsuks esile uusi valimisi.

Venezuela sotsialistlikud võimud on rakendanud viimastel nädalatel ridamisi meetmeid elektri kokkuhoiu saavutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles