Euroopa Liit lükkas ümber USA ja EL-i kaubandusleppe kõneluste lekkega seotud kartusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström kummutas Euroopa Liidu ja USA vahelise kaubandus- ja investeerimispartnerluse (TTIP) leppe üle peetavate kõneluste materjalide lekkimise tõttu tekkinud kartusi ja kinnitas, et EL ei nõustu kunagi vähendama tarbijakaitset, toiduturvalisust või keskkonnanõudeid.

Dokumentide avaldamise taga olev Greenpeace väidab, et EL-i ja USA koostamisel olev lepe ohustab just neid kolme valdkonda.

Komisjoni volinik ütles, et avaldatud seisukohad peegeldavad üksnes läbirääkimiste osapoolte seisukohti, ei muud. Tema sõnul ei tohiks imeks panna, et EL-il ja USA-l on mitmes küsimuses eri seiskohad.

«Valdkondades, kus meie seisukohad liiga palju erinevad, me lihtsalt vastaspoolega ei nõustu. Selles mõttes on paljud praegused häirekella löövad pealkirjad tormiks veeklaasis,» ütles Malmström.

Euroopa Liit ja USA kavandavad vabakaubandustsooni 850 miljoni inimesega. Eesmärk on piirangute vähendamise ja tariifide alandamisega poolte kaubavahetust veelgi elavdada. Juba praegu on kaubavahetuse maht väga suur: USA ekspordib iga päev Euroopasse kaupu enam kui 730 miljoni dollari eest.

Kui kokkulepe peaks sündima, ergutaks see aastaks 2027 EL-i majandust 120 miljardi euro ja USA majandust 95 miljardi euro võrra, selgub Londoni Centre for Economic Policy Researchi uuringust.

USA president Barack Obama avaldab survet, et lepe saavutataks selle aasta lõpuks ehk enne tema ametiaja lõppu. See jätab paindlikkuseks vähe ruumi. Samal ajal on märgata, et toetus sellele väheneb mõlemal pool ookeani. USA peamised presidendikandidaadid Donald Trump, Bernie Sanders ja Hillary Clinton on kõik leppe eri osi kritiseerinud. Saksamaa ja Prantsusmaa on muutunud tundlikuks järgmisel aastal lähenevate valimiste tõttu. Saksa majandusminister Sigmar Gabriel ütles eelmisel nädalal, et lepet ei sünni, kui USA ei nõustu järeleandmisi tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles