Teadlased avastasid kolm potentsiaalselt elukõlblikku planeeti (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline teadlaste rühm teatas täna kolme Maa sarnase planeedi avastamisest väljaspool Päikesesüsteemi.

Planeetide kolmik tiirleb vaid 39 valgusaasta kaugusel asuva ülijaheda kääbustähe orbiidil, teatasid teadlased ajakirjas Nature avaldatud uuringus. Planeedid on temperatuuri ja suuruse poolest võrreldavad Maa ja Veenusega, lisasid teadlased.

«See on esimene võimalus leida keemilisi jälgi elust väljaspool meie päikesesüsteemi,» ütles uuringu juht, Belgia Liege´i ülikooli astrofüüsik Michaël Gillon. Teadlase sõnul on kõik kolm planeeti Maaga sarnase suurusega, «potentsiaalselt asustatavad» ja piisavalt lähedal, et nende atmosfääri praegu olemasoleva tehnoloogiaga analüüsida. Gillon kommenteeris, et avastus avab asustuskõlbulike planeetide uurimiseks terve uue jahimaa.

Gillon ja tema kolleegid kalibreeris Tšiilis asuva 60-sentimeetrise teleskoobi selliseks, et otsida paarikümmet kääbustähte, mis ei oleks liiga suured ega kuumad. Eriti paljulubavaks peetakse tähte, mis sai nime TRAPPIST-1. See on Päikesest umbes kaheksa korda väiksem ja oluliselt jahedam.

Kääbustähte kuude kaupa jälgides märkasid astronoomid, et selle infrapunasignaal tuhmub korrapäraste intervallide järel, mis viitab objektidele selle orbiidil. Edasine analüüs kinnitas tähtede ümber tiirlevate eksoplaneetide olemasolu väljaspool meie päikesesüsteemi.

Kaks kääbustähele lähemal asuvat planeeti teevad sellele ringi peale 1,5 ja 2,4 päevaga ning neile jõuab võrreldes Maale jõudva päikesekiirgusega vastavalt neli ja kaks korda rohkem soojust tekitavat kiirgust. Kolmas planeet teeb tiiru ümber kääbustähe nelja kuni 73 päevaga, selgub uuringust.

«Seni oli selliste ülijahedate kääbustähtede orbiidil asuvate «punaste maailmade» olemasolu täiesti teoreetiline, ent nüüd on meil mitte ainult üks, vaid koguni kolm üksikut planeeti,» lausus samuti Liege'i ülikoolis töötav uuringu kaasautor Emmanuël Jehin.

Arvestades suurust ja lähedust madala intensiivsusega tähele, võib kõigil kolmel planeedil asuda piirkondi, mille temperatuur jääb elu ja vedelal kujul vee säilimiseks vajalikku vahemikku, järeldavad teadlased.

Planeetide lähedus Maale tähendab, et ees võivad oodata uued avastused. «Need planeedid on nii lähedal ja nende täht nii väike, et me saame uurida nende atmosfääri ja koostist,» sõnas uuringu kaasautor Julien de Wit Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist (MTI). De Wit usub, et elu olemasolu väljaselgitamine neil planeetidel peaks olema võimalik praeguse põlvkonna jooksul.

Maa-suguste planeetide otsingud meie galaktikas ja kaugemal on seni keskendunud tähtedele nagu meie Päike, mis on tunduvalt kuumemad ja suuremad kääbustähest, mille ümber tiirlevad kolm äsja avastatud planeeti.

Avastus annab tunnistust sellest, et teisedki ülijahedad kääbustähed võivad hoida oma gravitatsiooniväljas elukõlbulikke planeete. «Galaktika mõõtkavas tähendab see miljardeid lisakohti, kus võis areneda elu,»  lausus Gillon.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles