Norra saadab Islamiriigi vastast võitlust toetama 60 sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Ine Eriksen Søreide sõnul on eesmärgiks toetada opositsioonijõude, kes üritavad tagasi vallutada äärmuslaste hõivatud alasid.
Kaitseminister Ine Eriksen Søreide sõnul on eesmärgiks toetada opositsioonijõude, kes üritavad tagasi vallutada äärmuslaste hõivatud alasid. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Norra saadab sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastast võitlust toetama 60 sõdurit, edastas esmaspäeval kohalik meedia.

Sõjaväelased saadetakse Jordaaniasse treenima islamistide vastu võitlevaid Süüria nõndanimetatud mõõduka opositsiooni vägesid.

Kaitseminister Ine Eriksen Søreide sõnul on eesmärgiks toetada opositsioonijõude, kes üritavad tagasi vallutada äärmuslaste hõivatud alasid.

Minister möönis, et olukord Süürias on ülimalt segane ja keerukas ning toetatavate võitlejate tausta tuleb enne põhjalikult uurida. Eelduseks on see, et nende operatsioonid on suunatud Islamiriigi vastu ja nad ei ürita rikkuda pürgimusi Süürias rahu saavutamiseks. Samuti ei saa välistada, et olukord nõuab Norra sõjaväelaste liikumist üle piiri Süüriasse.

Norra kuulub rohkem kui 60 riigist koosnevasse USA-juhitavasse koalitsiooni, mis moodustati võitluseks pühasõdalaste vastu.

Soome, Rootsi ja Norra said Ühendriikidelt aasta lõpul pöördumise, milles paluti aktiivsemalt osaleda võitluses IS-i vastu. Soomlased on juba osalemas IS-i vastastes operatsioonides. Näiteks koolitavad Soome sõdurid Põhja-Iraagis kurdi pešmergavõitlejaid.

Islamiriik on tõhustanud sel aastal rünnakuid vastuseks suurte alade kaotamisele. Aasta esimesel veerandil sooritasid islamistid  891 rünnakut Iraagis ja Süürias, milledes tapeti 2150 inimest. See on pea poole rohkem, kui eelmise kolme kuu jooksul sooritatud rünnakutes.

"Rühmitus kasutab vägivalda aina suuremas mahus ning rünnakud muutuvad üha julmemaks ja halastamatumaks. See tuleb sellest, et rühmitus on mitmest suunast sattunud tugeva surve alla," ütles  Matthew Henman USA uurimiskeskusest IHS.

USA armee hinnangul on IS kaotanud Süürias ja Iraagis 40 protsenti aladest võrreldes 2014. aastaga, kuid samas on territooriumi laiendatud Liibüas.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) juht John Brennan ütles pühapäeval telekanali NBC saates, et sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) põhjustab veel aastateks probleeme, kuid lõpuks see purustatakse. Luurejuht osales telekanali saates, mis tehti terrorivõrgustiku Al-Qaeda kurikuulsa juhi Osama bin Ladeni surmaaastapäevaga seoses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles