Guatemala politsei vahistas 72 jõuguliiget

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemala julgeolekujõud vahistasid esmaspäeval korraldatud suurhaarangute käigus 72 jõuguliiget.
Guatemala julgeolekujõud vahistasid esmaspäeval korraldatud suurhaarangute käigus 72 jõuguliiget. Foto: JOHAN ORDONEZ/AFP

Guatemala julgeolekujõud vahistasid esmaspäeval korraldatud suurhaarangute käigus 72 jõuguliiget, kelle peamiseks elatusallikaks on väljapressimine, teatasid võimuesindajad.

Kokku korraldati riigi lõuna-, kesk- ja kirdeosas 120 haarangut, milles osales 300 korrakaitseteenistujat ja prokuratuuri töötajat.

"Operatsiooni eesmärgiks on võidelda üha kasvava väljapressimiste lainega," ütles prokurör Thelma Aldana.

Operatsioon peamiseks sihtmärgiks olid kurikuulsa kuritegeliku jõugu Barrio 18 liikmed, kes tegelevad peamiselt transpordifirmadelt raha väljapressimisega ja on korraldanud mitmeid vägivaldseid rünnakuid katuserahast keeldunud firmade vastu.

Aldana informatsiooni kohaselt teenis väljapressimisvõrgustik umbes 400 000 USA dollarit aastas ja on seotud vähemalt 30 mõrvaga.

Guatemalas on bussiga reisimine muutunud aastatega üha ohtlikumaks just ohjeldamatu räkiti tõttu. Jõugud korraldavad bussifirmade vastu relvastatud rünnakuid ja on loopinud sõidukitesse süütepudeleid.

Siseministeeriumi teatel konfiskeeriti operatsiooni käigus hulgaliselt tulirelvi, laskemoona, käsigranaate, lõhkeaineid ja sularaha. Haarangud korraldati lõunaprovintsides Retalhuleus, Escuintlas ja Santa Rosas, Guatemala keskprovintsis ja kirdesse jäävas Izabalis.

Guatemala koos naaberriikide Hondurase ja El Salvadoriga on kurikuulsate jõukude Barrio 18, Mara Salvatrucha ja teiste samataoliste tallermaaks. Guatemalas tapetakse igal aastal jõuguvägivallas umbes 6000 inimest.

El Salvadoris alustas aprilli keskpaiku tegevust raskerelvis eriüksuslastest ja politseinikest koosnev uus üksus, mille ülesandeks on tabada umbes 100 Mara Salvatrucha ja Barrio 18 jõukude juhti. Uus üksus koosneb kuni 600 sõjaväe ja 400 politsei eriüksuslasest, kes on varustatud raskerelvade, helikopterite ja soomukitega.

El Salvador on maailma kõige ohtlikum sõjas mitteolev riik, kuna 100 000 elaniku kohta tuleb 103 tapmist aastas. Iga päev tapetakse umbes 22 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles