Austrias on jõudsalt kasvanud rassistlike motiividega kuritegude arv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viini pagulaskeskuse vastu protestijad.
Viini pagulaskeskuse vastu protestijad. Foto: Ronald Zak/AP

Austrias on jõudsalt kasvanud rassistlike motiividega ja nõndanimetatud vihakuritegude arv, edastas Yle teisipäeval riigi luureteenistuse BVT raportit.

Ülevaate kohaselt registreeriti paremäärmusliku ideoloogiaga seotud kuritegusid või vahejuhtumeid kokku 1150, kui aasta varem oli arvuks 750. Sinna hulka loetakse ka näiteks ilutulestikurakettide tulistamine turvapaigataotlejate keskuse suunas või vägivallale õhutamine internetis.

Austrias taotles eelmisel aastal turvapaika 90 000 inimest, kellest enamik on Lähis-Ida päritolu.

Vasakäärmuslaste sooritatud kuritegude arv on viimastel aastatel samas märgatavalt vähenenud ja kogu aeg langemas. Möödunud aastal vähenes vasakäärmuslaste kuritegevus koguni poole võrra aastast 2014, mil neid sooritati 371.

Austria parlament võttis möödunud kolmapäeval vastu ühe Euroopa rangematest asüüliseadustest, mis lubab suurema osa varjupaigataotlejaist tagasi lükata. Seadus annab rändekriisi korral valitsusele õiguse kuulutada välja eriolukord ja lükata kohe piiril tagasi suurem osa varjupaigataotlejaist, ka näiteks Süüria sõjapõgenikud.

Austria paikneb kahe rändekoridori - Balkanilt ja Itaaliast tuleva vahel ning 2015. aastal saadi 90 000 varjupaigataotlust. Sellega on Austria teisel kohal taotlejate arvult ühe elaniku kohta.

Austria presidendivalimiste esimese vooru võitis kindlalt parempopulistliku  Austria Vabaduspartei (FPÖ) kandidaat Norbert Hofer, kes läheb teises voorus vastamisi endise roheliste liidri, valimistel sõltumatuna kandideeriva Alexander Van der Belleniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles