Islamiriigi ridadesse sisse imbunud reporter: džihadiste ei huvita islam, vaid vägivald (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Prantsuse Canal + moslemist reporteril õnnestus pääseda pooleks aastaks äärmusrühmituse Islamiriik ridadesse ja jäädvustada nähtut-kuuldut.  

Pseudonüümi Said Ramzi kasutanud mehe poolt salaja üles võetud materjalist valmis dokumentaalfilm «Allahi sõdalased», mida  Canal + näitas eile, edastab msn.com.

Reporteri sõnul on ta moslem ja Pariisi möödunud novembris rünnakuid korraldanud noortega samast põlvkonnast.

«Olen moslem ning iga selline terrorirünnak mõjutab ka minu elu, muutes selle rassismi ja integratsiooni seisukohalt vaadates keerulisemaks. Liitusin terroristidega, kuna tahtsin teada, mis mõtted nende peas liiguvad ja milline on nende motiiv,» teatas reporter.

Prantslasest moslemi sõnul  ei juhindu Islamiriigi džihadistid oma tegevuses islamist, vaid vägivallast.

«Ma ei näinud, et nende eesmärgiks oleks islami ja koraani levitamine. Nad ei soovi maailma parandada ega turvalisemaks muuta, vaid on eksinud, enesehävitusliku kalduvusega noored, kes ei ole maailmas endale õiget kohta leidnud. Kahjuks on nad sündinud ja elavad ajajärgul, mil terrorism ja terrorit levitavad organisatsioonid nagu Islamiriik on aina tugevnenud. Need džihadistidest noored loodavad vägivalla ja hävingu külvamisega leida enda elule sisu, kuid nad ei leia seda,» lausus reporter.

Ramzi teekond Islamiriigi juurde sai alguse suhtlemisest Facebookis Prantsusmaal elava Türgi juurtega Oussamaga, kelle teatel on ta Islamiriigi kohaliku rakukese «emiir».

Sellesse gruppi kuulus umbes kümme liiget, kelle teatel oli nende püha eesmärk tappa maksimaalset väärusulisi, et jõuda Allahi juurde. Osa grupiliikmetest olid pärit moslemiperedest, osad olid astunud islami usku.

Ramzi kohtus Oussamaga näost näkku ja džihadist üritas reporterile selgeks teha, et tema «püha üritus» on korraldada enesetapurünnak.

«Meie tee viib Allahi juurde, seal ootavad meid ees nii varem hukkunud kaaslased kui ka ilusad naised. Seal elad sa kuldses palees ja sul on kalliskividega ehitud hobused,» teatas Oussama.

Ramzi sõnul oli see väga naiivne ajupesu, mida oleks paras lastele muinasjutuna serveerida.

Prantsuse telekanali Canal+ reporter kohtus Pariisi lähedal Bourget`lennuväljal veel teise terroristiga, et paremini mõista äärmusislamiste ja Islamiriiki. Nende kohtumise ajal lendas üle lennukeid ja džihadist selgitas, mida nendega teha saaks.

«Väikese raketi abil saaks kasvõi ühele pihta. Kui teeksin seda Islamiriigi (Daesh) nimel, oleks Prantsuse ühiskond üsna pikaks ajaks segamini löödud,» teatas terrorist.

Hiljem Türki reisinud Oussama arreteeriti seal ja Türgi võimud loovutasid ta Prantsusmaale, kus talle määrati terroristliku tegevuse eest viie kuu pikkune vangistus. Ramzi andmetel suutis Oussama vanglas viibimisest hoolimata hoida Islamiriigi esindajatega kontakti.

Ramzi kohtus ka naissõdalasega, kes oli pealaest jalatallani kaetud ja kes andis talle kirja, milles olid Ramzi jaoks instruktsioonid ööklubile terrorirünnaku tegemiseks. Kirjas seisis, et ta peab tulistama, kuni kõik on surnud ja lõpuks end pommivesti abil õhku laskma.

Ramzi sisse imbumine Prantsusmaal tegutsenud grupeeringusse aitas võimudel nende jälile jõuda ja liikmed tabada. Ramzi operatsioon lõppes džihadistide arreteerimisega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles