Iisrael plaanib taasavada Erezi piiripunkti Gazaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Iisraeli kaitseminister Moshe Yaalon teatas esmaspäeval kavatsusest avada ligi kaheksa aastase vaheaja järel Iisraeli Gaza sektoriga ühendav Erezi piiripunkt.

Yaalon ei avaldanud piiriületuskoha taasavamise täpset kuupäeva, öeldes vaid, et see ei juhtu «homme ega ülehomme».

Gaza sektori põhjaosas asuv Erezi piiripunkt suleti kaupadele 2008. aastal.

«Meie huvides on arvestatava arvu toiduveokite liikumine Gazasse,» ütles kaitseministri pressiesindaja avalduses. «Meie huvides on, et gazalased elaksid väärikalt nii humanitaaraspektist vaadatuna, kui ka seetõttu, et see on lisaks olemasolevatele heidutusmeetmetele viis rahu kaitsmiseks.»

Yaalon rääkis ka enklaavi lõunaosas asuva Kerem Shalomi piiripunkti koormuse vähendamisest.

Kerem Shalom on praegu ainus kanal kaupade liikumises Iisraeli ja Gaza vahel. Vähemalt «pool sellest, mis läbib praegu Kerem Shalomi,» suunatakse Erezisse.

Iisrael kehtestas 2006. aastal Gazale õhu-, mere- ja maismaablokaadi eesmärgiga takistada Palestiina äärmusrühmituse Hamas kontrolli all oleval territooriumil taasrelvastuda.

Iisraeliga põhjas ja idas ning Vahemerega läänes piirnevale enklaavile on lõuna suunast blokaadi kehtestanud ka Egiptus.

Iisrael kontrollib kõiki piiriületuspunkte Gazaga peale ühe - Rafah' piiripunkti Egiptusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles