Madeleine McCanni kadumisest möödub üheksa aastat, politseil on uus teooria

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerry ja Kate McCann näitamas Madeleine`i pilti, mis pärineb kadumise eelsest ajast ja politsei tehtud arvutipilti, milline ta võib välja näha nüüd
Gerry ja Kate McCann näitamas Madeleine`i pilti, mis pärineb kadumise eelsest ajast ja politsei tehtud arvutipilti, milline ta võib välja näha nüüd Foto: SCANPIX

Täna möödub üheksa aastat, mil väike inglise tüdruk Madeleine McCann Portugalis Algarves kadus, kui oli seal perega puhkusel.

Briti väljaannete teatel on Portugali ja Briti politsei saanud Madeleine McCanni juhtumis uut materjali, mille kohaselt MCCannide majutuspaika sisse murdnud  isikud võisid tüdruku kui pealtnägija ja segaja kaasa viia.

Väidetavalt tegid murdvargad McCannide peatuskoha lähedal üksteisele mitu telefonikõnet. Üks neist meestest peeti 2007. aastal kahtlusalusena kinni, kuid ta ei maininud ülekuulamisel kõnesid.  

Portugali ja Briti politsei on uurinud juhtumiga seoses 60 kahtlusalust ja teinud 1130 ülekuulamist alates 2011. aastast, mil käivitati operatsioon Grange.

Samuti on tehtud tüdruku oletatavates matmispaikades väljakaevamisi, kuid seni ei ole surnukeha leitud.

Madeleine McCanni koha on saadud kogu maailmast seni umbes 9000 vihjet.

Vanemate sõnul on nende tütart lihtne ära tunda, kuna ta paremal silmal jookseb üle silmavalge tume triip.

Kolmeaastane Madeleine McCann jäi Portugali kuurordis Praia da Luzis kadunuks 3. mail 2007, kui ta vanemad olid õhtusöögil ning tema koos õe ja vennaga magasid üüritud apartmendis.

Kui vanemad õhtusöögilt tagasi tulid, olid kaheaastased kaksikud alles, kuid Madeleine kadunud.

Tüdruku kadumist uurisid nii Portugali kui Briti politseinikud, kuid hoolimata paljudest juhtlõngadest ja kodanike vihjetest, lapse saatuse jälile ei ole seni jõutud.

Vahepeal kahtlustas politsei isegi seda, et Madeleine hukkus õnnetuse tagajärjel ja vanemad, Garry ja Kate McCann hävitasi ta surnukeha, kuid seda ei suudetud tõestada.

Portugali ekspolitseinik Goncalo Amaral avaldas 2008. aastal  raamatu, milles ta selgitas, mis tüdrukuga tema arvates juhtus ja mida vanemad lapse laibaga tegid.

Lissaboni kohus määras 2015. aastal, et Amaral peab McCannidele maksma mõlemale vanemale maine kahjustamise eest 250 000 eurot kahjutasu. Raamat eemaldati müügilt ja uustrükid sellest keelati.

McCannid sõnasid kohtus, et Amarali raamat aeglustas ja takistas politseitööd ja paljastas fakte, mis olid konfidentsiaalsed ega oleks tohtinud avalikusse jõuda.

Madeleine McCanni kadumise uurimise uus etapp sai alguse 2011. aastal, kuid seni ei ole läbimurret tehtud ja ühtegi uut kahtlusalust arreteeritud.

Ema Kate McCanni arvates püüdis Madeleine üks päev enne oma kadumist talle millestki märku anda, kuid ta ei saanud aru.

Kate`i sõnul tekkis tal mehega enne tütre kadumist väike sõnavahetus ja ta magas teises toas, mitte mehe juures. Selle tõttu ta ei kuulnud, kui lapsed öösel nutma hakkasid.

Madeleine küsis järgmisel hommikul ema käest, miks ta ei tulnud öösel neid vaatama.

 «Me ei arvanud siis, et keegi võis tahta nende tuppa tungida, kuid hiljem mõistsime, et nii see võis olla. Madeleine tahtis meile teada anda, et ta kartis kedagi,» teatas ema.

Ema arvates viis ta tütre kaasa pedofiilsete kalduvustega isik, kellele Madeleine silma jäi.

Briti ja maailma meedia hakkas kohe pärast Madeleine´i kadumist süüdistama vanemaid, et nad väikesed lapsed üksinda apartmenti magama jätsid ja ise restorani läksid. Vanemate sõnul oli nende majutuspaik restorani lähedal ning nad käisid aeg-ajalt lapsi vaatamas.

2013. aasta oktoobris avalikustas Portugali ja Briti politsei pildi mehest, kes võib olla Madeleine´i röövija. Pilt põhines Briti luure agentide teadetel, mida oli kogutud alates 2008. aastast.  

Mitmel korral uuriti ka luid ja laste surnukehi, kuid mitte ükski neist ei kuulunud Madeleine McCannile.

Briti tüdruku kadumisjuhtum jõudis isegi Austraaliasse, kus Wynarki linna lähistelt leiti kohver, milles olid heledate juustega tüdruku jäänused. DNA-test näitas, et tegemist ei olnud Madeleine`i, vaid kohaliku kaheaastase Khandalyce Pearce ´iga, kelle ema samuti tapeti.

Madeleine McCanni juhtumit see lahendada ei aidanud ja tüdruku saatus on teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles