Põhja-Korea valmistub parteikongressiks, Soul kardab tuumakatsetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pyongyang  on hakanud vastu võtma delegaate, et pidada esimest parteikongressi 36 aasta jooksul, kajastas riigi meedia teisipäeval. Lõuna-Korea aga kardab, et samal ajal võib Põhja-Korea plaanida tuumakatsetust.

Sel ajal, kui Pyongyang valmistub pidulikuks sündmuseks, tunneb Lõuna-Korea muret, et Põhja-Korea võib plaanida tuumakatsetust kongressi ajal või enne seda. Isoleeritud Põhja-Korea on viinud reedel algava Töölispartei kongressi eel läbi juba ridamisi relvakatsetusi, muuseas ka kolm ebaõnnestunud keskmaaraketi testi.

Kim Jong Un on seni ajanud agressiivset tuumapoliitikat ning võib näha edukas tuumakatsetuses kroonijuveeli parteikongressile. Lõuna-Korea kaitseminister Han Min-koo sõnas, et põhjanaabri viies tuumakatsetus võib aset leida enne või kongressi avamise aegu.

«Põhja-Korea eesmärk on olla rahvusvaheliselt tunnustatud kui tuumariik,» sõnas Min-koo parlamendiistungil teisipäeval. «Me usume, et nende tuumavõimekus on edenemas.»

Kongressil, mida on kutsutud kajastama ka rahvusvahelised väljaanded, oodatakse Kim Jong Uni deklamatsiooni Põhja-Korea kui kasvava tuumariigi kohta ning tema ametlikku avaldust Põhja-Koreast kui «tuuma-Hiinast» - riigist, mis peaks arendama samaaegselt nii tuumavõimekust kui majanduskasvu.

Julgeolek on kongressi eel viidud kõrgendatud valmisolekusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles