Pildid: päikeselennuk maandus Phoenixis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päikeseenergial töötav lennuk Solar Impulse 2 maandus pärast 16 tundi kestnud lendu Californiast Mountain Viewst Arizonas Phoenixis, mis oli USA mandriosa esimene ja kogu lennu kümnes etapp.

 Sellel lennuetapil oli piloodiks Andre Borschberg, eelmisel oli ja järgmisel on Bertrand Piccard, edastab BBC.

Piccard lendas Solar Impulse 2 natuke rohkem kui nädal tagasi Hawaiilt USA läänerannikule Californiasse, mis oli pikem lend kui nüüd Californiast Arizonasse.

Piccardi ja Borschbergi eesmärk on jõuda juuniks New Yorki, kus hakatakse valmistuma üle Atlandi lennuks.

Solar Impulse 2 teekond algas 2015. aasta märtsis Abu Dhabist, kust edasi lennati Omani, Indiasse, Myanmari, Hiinasse ja Jaapanisse. Väga pikk, viis ööpäeva kestev lend oli Jaapanist USAsse Hawaiile, sest läbida tuli 8924 kilomeetrit.

Pikal lennul said päikeselennuki liitiumpatareid ülekoormuse, mille tõttu Hawaiile oli remondi ajaks vaja pikemalt jääda. Kohapeal oldi möödunud aasta 28. juunist kuni selle aasta 21. aprillini.

Piccardi ja Borschbergi lennukampaania kannab loosungit «tulevik on puhas», mis on viide, et päikeseenergiat saab kasutada ka lendamisel.

Solar Impulse 2 on tiivaulatuselt laiem kui Boeing 747, kuid kaalult on ta kerge, ainult 2,3 tonni.

Kuna lennuk lendab aeglaselt, siis kulub ühest kohast teise lendamiseks tunde või päevi. Solar Impulse 2 kerge kaal teeb ta tuulele tundlikuks ja selle tõttu mõnes mõttes raskesti juhitavaks.

Piloot saab lennul uinuda vaid kuni 20 minutiks, samas aitavad teda kerged joogaharjutused ärkvel hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles