Prantsusmaa: USA ja ELi vabakaubanduskõnelusi ähvardab seiskumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Läbirääkimisi USA ja Euroopa Liidu vabakaubandusleppe üle ähvardab seiskumine Washingtoni vastumeelsuse tõttu teha järeleandmisi, hoiatas Prantsuse kaubandusminister teisipäeval.

«Ühendriikide tänast meeleolu arvestades näib see olevat tõenäolisim valikuvõimalus,» lausus Matthias Fekl vastuseks küsimusele, kas 2013. aastal alanud läbirääkimised võivad seiskuda.

Suletud uste taga peetavate Atlandiülese Kaubandus- ja Investeerimispartnerluse (TTIP) läbirääkimiste dokumendid lekitanud keskkonnaorganisatsioon Greenpeace hoiatas esmaspäeval, et leppel on kaugeleulatuvad tagajärjed keskkonnale ning ELi ja USA enam kui 800 miljonile elanikule.

Euroopas kardetakse, et TTIP õõnestaks suurfirmade huvides sotsiaal-, keskkonnakaitselisi ja tarbijakaitsetagatisi, Ühendriikides on samal ajal kasvamas protektsionistlikud meeleolud.

Greenpeace´i väitel näitavad lekitatud dokumendid, et USA soovib õigust tühistada ELi senine reeglistik toiduainete markeerimise osas või luba ohtlike kemikaalide heakskiitmisele, kui see peaks ohustama vabakaubandust.

«TTIP säilitab, mitte ei kahjusta, meie tugevaid tarbijakaitse-, tervishoiu-, ja keskkonnastandardeid ning paneb USA ja ELi üheskoos töötama nende standardite tugevdamiseks üle maailma,» ütles USA kaubandusesindaja (USTR) pressiesindaja avalduses.

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström ütles teisipäeval, et lekkinud dokumendid «peegeldavad vaid mõlema poole läbirääkimispositsioone. Pole mingi üllatus, et on valdkondi, kus ELi ja USA seisukohad on erinevad,» lisas volinik.

«Tuleb taas korrata, et ükski ELi kaubanduslepe ei nõrgenda meie tarbijakaitse-, toiduohutus-, või keskkonnakaitsetagatisi,» sõnas Malmström.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles