Pakistan taunib Trumpi lubadust vabastada bin Ladenini viinud arst

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani siseminister Chaudhry Nisar Ali Khan.
Pakistani siseminister Chaudhry Nisar Ali Khan. Foto: AFP/SCANPIX

Pakistani siseminister kritiseeris Ameerika Ühendriikide vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiva Donald Trumpi lubadust vabastada presidendiks saades arst, kes aitas tabada kunagist esiterroristi Osama bin Ladeni.

Siseminister Chaudhry Nisar Ali Khan rõhutas, et Shakeel Afridi saatuse üle ei otsusta mitte Donald Trump, vaid Pakistani valitsus.

Arst, kelle libavaktsineerimisprogrammi abiga jõudis USA Luurekeskagentuur (CIA) äärmusrühmituse Al-Qaeda juhile jälile, istub viiendat aastat vangis.

Trump kuulutas reedeõhtuses usutluses telekanalile Fox News, et kui tema presidendiks saab, laseb ta Afridi «kahe minutiga» vanglast vabastada.

«Ma ütlen neile, et lasku ta välja ja ma olen kindel, et nad seda ka teevad. Sest me oleme andnud Pakistanile väga palju abi,» sõnas Trump ja lisas, et Pakistan kasutab Ühendriike ära – nagu kõik teisedki.

Pakistan on olnud ajalooliselt üks suuremaid USA abi saajaid. 2015. aastal said  nad ligi 633 miljonit dollarit. Eelnenud kümnendite abisummad ulatuvad miljarditesse.

Khan ütles aga, et USA ei tohiks kasutada tema riigile antud «sandikopikaid» ähvardamiseks ega «hirmutada meid järgima härra Trumpi väärastunud välispoliitikanägemust».

«Pakistan ei ole Ühendriikide koloonia,» sõnas siseminister ja lisas, et Trumpi avaldus näitab tema täielikku võhiklikkust Pakistani asjus.

Afridi mõisteti süüdistatuna sidemetes islamistidega vangi mõni kuu pärast bin Ladeni tapmist USA eriüksuse rünnakus 2011. aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles