«Tõekomisjon»: Kallase väljaütlemine pahandas Jakuninit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin
Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin Foto: SCANPIX

Riigifirma Venemaa Raudteed (RŽD) president Vladimir Jakunin saatis Euroopa Liidu transpordivolinik Siim Kallasele kirja, milles arutleb Edgar Savisaare ümber puhkenud poleemika üle.

Keskerakonna «tõeraportis» avaldatud kirja järgi pahandasid Jakuninit Kallase sõnad, mille kohaselt on Venemaa Raudtee juhil pärast keskpartei rahastamisskandaali puhkemist edaspidi väga raske suhelda oma kolleegidega Ida-Euroopas.

«Pärast tutvumist Teie esinemisega raadio Kuku eetris 23. detsembril 2010 otsustasin pöörduda Teie poole isiklikult, jäädes seejuures maailma suurima raudteefirma juhiks, rahvusvahelise raudteefirmade liidu nõukogu liikmeks, Auleegioni ordeni ja ka muude autasude kavaleriks,» kirjutab ta.

Jakunin märgib, et kuulub koos Kallasega inimeste põlvkonda, kes elasid üle tektoonilise geopoliitilise lagunemise, mis oli seotud Nõukogude Liiduga.

Ajaloo ja Euroopa poliitika tundjatena teame teistest paremini, mis oli auasi ja mis tekitas valu ning lahutas endise Nõukogude Liidu kodanikke, seisab kirjas.

«Ma ei hakka varjama Teie kui inimese ees, kelle vastu ma pärast esimest kohtumist tundsin poolehoidu ja usaldust, et ei oodanud sellist reaktsiooni väljamõeldud, kuid hästi organiseeritud kampaaniale, mis oli suunatud minu hea seltsimehe Edgar Savisaare pihta.»

«Katsed interpreteerida negatiivselt sündmusi, mis on seotud õigeusukiriku rajamisega Tallinnasse, ei saa nimetada millekski muuks, kui rumaluseks või Eesti eriteenistuste ja nende ametiisikutest soosijate provokatsiooniks,» lisas ta.

Jakunin seletab, et ta ei vastanud spetsiaalselt klatšile ja laimule, mida erinevad meediakanalid levitasid Tallinna meeri kohta. Küll aga otsustas ta vastata Kallase esinemisele raadio Kuku saates.

«Igal inimesel on oma lugu. Iga inimest hinnatakse mitte ainult ja mitte niivõrd tema ametikoha järgi, kuivõrd konkreetsete ettevõtmiste põhjal. Mina tegelen praegu sellega, mis on saanud minu elus kõige peamiseks. Olen uhke, et kolleegide-raudteelaste seas oman autoriteeti ja mind usaldatakse nii Venemaa kui välismaal.»

Oma ühiskondlikus tegevuses pole ta oma sõnul kunagi varjanud, et ei kiida heaks natsionalismi selle kõigis ilmingutes. Kibeduse ja valuga võttis vastu Eesti praeguse juhtkonna poliitikas oleva russofoobia.

Jakunin kirjutab, et ta oli fašismiga võitlemise sümboliks olnud pronkssõduri teisaldamise vastu ja saatis seetõttu isiklikult kirja peaminister Andrus Ansipile.

Eesti võimude käitumine haavas ja solvas sügavalt miljonite inimeste tundeid üle kogu maailma, eelkõige Vene ja Eesti rahva omi, väidab ta.

«Te teate, et hukkamõistvate avaldustega esinesid paljud tuntud poliitikud, sealhulgas ka Euroopa Liidus. Seejuures ei tekkinud meie professionaalsetesse suhetesse kolleegide-raudteelastega, paljude juhtivate poliitikutega ja riigipeadega Euroopas, Aasias, Baltimaades, Araabia riikides, Põhja-Ameerikas umbusaldust mitte kummaltki poolt.

See on minu vastus Teie sõnadele sellest, et nüüd on mul just nagu väga raske kõneleda oma Ida-Euroopa partneritega.

«Tahan rõhutada, et erinevalt mitmest endisest Eesti Kommunistliku Partei rajoonikomitee sekretärist, kes püüab meretagustele soosijatele näidata oma vimma Venemaa ja venelaste vastu, lausa fašistide toetamiseni välja, pole ma kunagi oma arvamust muutnud ega sõpru reetnud. Olen nii kasvatatud!»

«Tahaks uskuda, et minu avatud ja otsekohene kiri kõrvaldab meie vahelt igasuguse arusaamatuse ja aitab kaasa professionaalsete ning isiklike suhete arengule,» kirjutab Vladimir Jakunin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles