Hiina vabastab viimase 1989. aasta meeleavaldustel vahistatu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taevase Rahu väljak 1989. aasta protestide ajal.
Taevase Rahu väljak 1989. aasta protestide ajal. Foto: AP/Scanpix

Hiina võimud kavatsevad vabastada viimase isiku, kes arreteeriti seoses 1989. aasta Taevase Rahu (Tiananmeni) väljaku meeleavaldustega, teatas täna Ameerika inimõigusorganisatsioon.

Miao Deshun (51) vabastatakse oktoobris pärast 27 aasta pikkust vangistust, teatas inimõigusrühmitus Duihua Foundation.

Hiina kohus määras mehele algselt tingimisi surmanuhtluse «põlevale tankile korvi viskamise eest». Hiljem muudeti karistus eluaegseks vangistuseks, kuid ka seda on ka järk-järgult kahandatud. Sel aastal kahandati mehe vangistust  hea käitumise eest 11 kuu võrra.

«Temaga koos 1990. aastatel vangis olnud isikute sõnul oli ta väga kõhnunud ega tunnistanud, et oleks midagi valesti teinud ega täitnud vangidele määratud tööülesandeid,» seisis inimõigusorganisatsiooni avalduses. Väidetavalt kujunes Deshunil üksikvangistuses välja ka skisofreenia.

Hiina sõdurid tapsid 1989. aastal demokraatiameelsel protestiaktsioonil sadu relvastamata tsiviilisikuid. Mõningatel hinnangutel hukkus üle 1000 meeleavaldaja.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles