Nigeeria eelmist valitsust süüdistatakse 13 miljardi euro varastamises (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Nigeeria pealinnast Lagosest
Pilt Nigeeria pealinnast Lagosest Foto: SCANPIX

Nigeeria asepresident Yemi Osinbajo süüdistab eelmist valitsust korruptiivsete relvatehingute kaudu 15 miljardi dollari (13 miljardi euro) varastamises.

Osinbajo sõnul jäädi tohutust rahasummast ilma eelmise valitsuse korruptiivse tegevuse tõttu «kulutustes julgeolekuvarustusele».

Nimetatud summa on üle poole Nigeeria praegusest välisvaluutareservist, mille suurus on 27 miljardit dollarit, ütles asepresident esmaspäeval Ibadanis peetud kõnes.

President Muhammadu Buhari lubas eelmise aasta mais ametisse astudes teha lõpu korruptsioonile ja valitsuse karistamatusele ning süüdlased vastutama panna.

Kõige kõrgem ametiisik, kes praeguseks kinni on peetud ja süüdistuse saanud, on Buhari eelkäija Goodluck Jonathani riikliku julgeoleku nõunik Sambo Dasuki.

Teda süüdistatakse sõjalisteks hangeteks mõeldud raha miljarditesse dollaritesse ulatuvate libalepingute kaudu Jonathani valimiskampaaniasse suunamises.

Kohtu all on ka endine relvajõudude staabiülem Alex Badeh, kes süüdistuse põhjal suutis sõjaväelaste palga pealt enda tarbeks 19,8 miljonit dollarit kokku hoida.

Buhari on varem kurtnud, et Jonathani valitsus jättis järglasele «sisuliselt tühja» riigikassa, raskendades sellega majandusolukorda, mis on nafta hinnalanguse tõttu niigi vilets.

Infominister Lai Mohammed ütles jaanuaris, et aastatel 2006-2013 varastas 55 inimest riigilt umbes 6,7 miljardit dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles