Rootsi sotsiaalmeedia uueks staariks on neonatside marssi takistanud tumedanahaline naine (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tess Asplund takistamas neonatside marssi
Tess Asplund takistamas neonatside marssi Foto: SCANPIX

Rootsi sotsiaalmeedia uueks staariks on tumedanahaline rootslanna, kes takistas Kesk-Rootsis Põhjamaade vastupanuliikumise protestimarssi.

Stockholmis elav rassismivastase liikumise aktivist Tess Asplund oli 1. mail Borlänges, kus ta protesteeris sadade neonatside paremäärmusliku ja rassistlikult meelestatud marsi vastu, edastab The Local.

Rootsis on 1. mail tavaliselt vasakpoolsed oma marsse korraldanud, kuid viimastel aastatel on üha enam äärmusparempoolseid, kes protestivad uussisserändajate vastu.

Borlänge raadiojaam P4 Dalarna edastas, kuidas Asplund suurt hulka neonatse takistas.

«Ma ei mõelnud, mida teen, lihtsalt tundsin, et pean nii tegema. Mõtlesin, et mis mind ees oodata võib ja kas minuga juhtub midagi. Üks neonatsidest jõllitas mind ja mina vaatasin vastu. Siis tuli politsei ja juhtis mind neonatsidest eemale,» lausus naine hiljem meediale.

Asplundi sõnul on ta ka varem neonatside vastu kasutanud Nelson Mandela poolt kuulsaks tehtud žesti, milleks on väljasirutatud rusikas käsi.

Raadiojaama poolt naisest tehtud foto levis sotsiaalmeedias kiiresti ja Asplund sai ülistuse osaliseks. Paljud kommenteerisid, et ta julges astuda «tumedate jõudude vastu».

Tess Asplundist tegi pildi Rootsi rassismivastase ühenduse Expo fotograaf David Lagerlöf. Expo asutas 1995. aastal menuka «Millennium» raamatusarja autor Stieg Larsson.

«Neonatsid liikusid tema suunas, siis vaatasid neonatside juht ja naine üksteisele silma. Nende vastasseis oli jõudnud haripunkti ja nad olid teineteisele väga lähedal, kui saabus politsei, kes naise minema viis,» kirjeldas fotograaf.

Sotsiaalmeedia kasutajate arvates on Lagerlöfi foto aasta foto. Oli ka neid, kes võrdlesid seda 1985. aastal Lõuna-Rootsis Vaxjös aset leidnud sündmusega, mis jäädvustati fotograaf Hans Runessoni poolt.

Seal astus neonatside vastu eakas naine, kes vehkis paremäärmuslaste suunas käekotiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles