Bellingcat: Malaisia lennukit tabanud Buk-rakett kuulus Vene väeosale (24)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Malaisia reisilennuki hukutas 2014. aasta juulis Ida-Ukraina kohal Vene väeosale kuuluv rakett, teatas Briti ajakirjanike uurimisühendus Bellingcat kolmapäeval.

Bellingcati andmeil kuulus raketiseadeldis Buk-M1, millelt rakett tulistati, Vene armee 53. õhutõrje raketibrigaadile.

Malaisia lennufirma Malaysia Airlines Boeing 777 tulistati Ida-Ukraina kohal alla 2014. aasta 17. juulil. Hukkusid kõik 298 pardalolnut 17 riigist, enamik ohvreid olid hollandlased.

Ukraina ja lääneriigid usuvad, et lennuki tulistasid alla venemeelsed separatistid, kes kasutasid selleks Vene päritolu pind-õhk-tüüpi raketti Buk. Moskva eitab süüdistusi.

Bellingcat tuvastas raketiheitja Buk numbri, millel puudus lennuki hävitamise kohas viibides üks rakett.

Interfaxile edastatud dokumendis seisis, et Bellingcati meeskond tuvastas eelneva uurimise käigus, et 17. juulil 2014 liikus separatistide käes olevas Ida-Ukrainas iseliikuv raketiheitja Buk-M1.

«Sel Bukil olid küljel numbrid 3 ja 2 ning loetamatu number nende vahel, seepärast nimetasime seda seda seadet Buk 3X2. See puuduv number sai mitmesuguste teooriate aluseks. Selles uurimuses üritasime tuvastada veenvalt selle kurva kuulsusega Buki isiksuse, uurides, mis number sel keskel oli,» seisab uurimuses.

Bellingcat uuris Buk 3X2 erijooni ning neil õnnestus tuvastada seitse ainupärast joont. Nende seas on roomiku vigastus, erinevad roomikurattad (nii kettakujulised kui kodaratega), vasaku külje esiosa mõlk, laskeseadmega ühendatud juhtmete paigutus, valged märked mõlema roomiku küljekilbil, kirjastiil ja numbrite vahed, summutiava õli- ja tahmaplekid.

«Ükski neist eripäradest eraldivõetuna ei võimalda tuvastada vastavust piisava kindlusega, kuid kõigi nende erijoonte kooslus on ainulaadne kogum ja seda võib pidada üheseks tuvastamiseks piisavaks,» kinnitavad uurijad.

Otsustades Ida-Ukrainas asuvate Ukraina õhukaitse Bukide kujutiste järgi ei ole ühelgi neist kodaratega rattaid, mis on olemas kõnealusel Bukil.

«Seepärast võib välistada võimaluse, et see Buk hõivati mõnelt Ida-Ukrainas asuvalt väeosalt,» on asjatundjad veendunud.

«17.-18. juulil Ida-Ukrainas mässuliste alal fotole ja videole jäänud Buk ei ole seal kandis asunud Ukraina 156. raketipolgu Buk,» rõhutati dokumendis.

Moskva arvustas vihaselt Bellingcati eelmist ettekannet Malaisia lennuki allatulistamise kohta. Eriti arvustav oli märtsi alguses kaitseministeerium, mis ütles, et ettekande autorid põhinevad oma tõestustes suhtlusvõrgustike andmetel ja Internetis levivatel kõiksugu võltsingutel, samuti omaenda kahtlase väärtusega materjalidel.

«Bellingcati nn ajakirjanduslik uurimus väänab tõsiasju. Esitatud teave on juba ette Vene-vastane ja rajaneb moonutatud andmetel. Kasutatakse tõestamatuid hüpoteese, mis peavad avalikkust mõjutama,» edastas kaitseministeeriumi pressiosakond märtsis.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles