Suur graafik: Big Ben jääb pikaks ajaks tummaks

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Big Ben.
Big Ben. Foto: AFP / Scanpix

Briti ametivõimud teatasid eelmisel nädalal, et kuulus parlamendi kell jääb kuudeks vaikima, kuna vajab hädasti parandustöid.

Töödega tehakse algust 2017. aasta jaanuaris ja need kestavad kolm aastat. Tegemist on aastakümnete suurimate parandustöödega nii tornis kui ka kellas. Kella hooldaja Steve Jaggsi sõnul ei kannata parandustöödega enam oodata.

«Torn ei ole ebastabiilne, kuid asjaolud lähevad sellega palju halvemaks, kui me midagi kohe ette ei võta,» ütles ta intervjuus BBC-le. «Selleks, et ka tulevased põlved saaksid Big Beni nautida, tuleb kiiresti midagi ette võtta,» kirjeldas Jaggs olukorda.

Siiski ei peatata kellamängu kogu parandustööde kolmeaastaseks perioodiks . «Kellamehhanism peatatakse täielikult mitmeks kuuks, et läbi viia vajalikud tööd, kuid see ei võta kolm aastat,» ütles Jaggs.

Mitmekümnemiljoniliste parandustööde käigus renoveeritakse muuhulgas kellatorni katus, et peatada veelekked, mis kahjustavad ehitise kivikonstruktsiooni. Lisaks puhastatakse Big Beni mitu tonni kaaluv kell ning kontrollitakse selle konstruktsiooni ja võimalike pragude olemasolu.

Ametlikult on torni nimi Elizabeth Tower (Elizabethi Torn) kuninganna Elizabeth II auks. Ehitis on Londoni üks ikoonilisimaid sümboleid, inglased peavad seda ka vastupanu sümboliks, kuna see elas üle sakslaste pommitamise Teises maailmasõjas (hävis vaid üks sihverplaat).

Jaggs sõnas, et hoolimata tehtavatest töödest, kindlustavad töölised Big Beni laulukõla aastavahetustel ka renoveerimise käigus.

Parandustöödel kasutatakse traditsioonilisi meetodeid ja materjale nii palju kui võimalik, siiski on plaanis ka paar uuendust. Näiteks asendatakse iga kella taga asuvad 28 lambipirni ökonoomsete LED-pirnidega, millega on võimalik suurte pidustuste ajaks kella värvi muuta.

Samuti plaanitakse ehitada torni ventilatsioonišahti lift. Hetkel on ainus võimalus kellatorni pääsemiseks 334-astmeline keerdtrepp.

Kellatornis tehtavad parandustööd on vaid väike osa remondist, mida tegelikult vajaks kogu Briti parlamendihoone kompleks, mis kannatab lagunemise ja niiskuskahjustuste käes.

Eelmisel aastal avaldatud uuringu kohaselt vajaks kogu 19. sajandi uus-gooti stiilis kompleks suuremahulisi parandustöid, mis võivad kokku maksma minna kuni seitse miljardit naela (8,9 miljardit eurot), et vältida hoone hävimist. See tähendaks, et mitu aastat vältavate parandustööde ajaks peaks sealt välja kolima ka parlament.

Foto: GRAPHIC NEWS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles