Peking mõistis hukka ÜRO avalduse Hiina vabaühenduste seaduse kohta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Peking mõistis kolmapäeval hukka ÜRO kriitika Hiina uue seaduse kohta, mis seab piirangud välisriikide vabaühenduste tegevusele.

Eelmisel nädalal vastu võetud seadus keelab vabaühendustel värvata Hiinast uusi töötajaid ning heategevuslikel organisatsioonidel riigis raha koguda.

Hiinas tegutseb vähemalt 1000 välisriikide vabaühendust, sealhulgas heategevuslikud ja keskkonnaorganisatsioonid.

ÜRO inimõiguslaste sõnul on seadus liiga ebamäärane ning annab võimudele õiguse survestada ja ähvardada teisitimõtlejaid.

Peking on kriitika rangelt hukka mõistnud ning peab seda Hiina juriidilise suveräänsuse rikkumiseks ja siseasjadesse sekkumiseks.

Uus seadus annab Pekingile «sisuliselt piiramatu õiguse jälgida ning sekkuda vabaühenduste tegevusse,» kritiseeris seadust kolmapäeval Euroopa Liidu esindus Hiinas.

Jaanuaris jõustuva seaduse alusel võib politsei tühistada mis tahes organisatsiooni tegevusõiguse, kui see «kahjustab Hiina riiklikke huve» või on vastuolus «ühiskonna soovidega».

Kõik grupid, mis viivad läbi «separatistlikku või riigiorganeid õõnestavat tegevust» keelustatakse, samuti ka need, mis «levitavad kuulujutte».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles