Ungari ja Poola: EL-i kvooditrahvide plaan on väljapressimine (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari välisminister Péter Szijjártó.
Ungari välisminister Péter Szijjártó. Foto: AFP/SCANPIX

Ungari ja Poola nimetasid kolmapäeval Euroopa Liidu plaani trahvida liikmesriike, kes ei nõustu jagama asüülitaotlejate vastuvõtmise koormat väljapressimiseks.

Kavandatav trahv on 250 000 eurot iga tagasilükatava kvoodipõgeniku kohta.

«See on väljapressimine, see on vastuvõetamatu ja (Euroopa) Komisjonilt ebaeuroopalikku laadi ettepanek,» ütles Ungari välisminister Péter Szijjártó Prahas naaberriikide ametivendadega kohtudes.

«Kvoodiidee on ummiktänav ja ma tahaksin paluda, et komisjon ei võtaks suunda sellesse ummiktänavasse,» lisas ta.

Poola välisminister Witold Waszczykowski jagab kolleegi arvamust. «Ma ei saa ikka veel aru, kas see on tõsine ettepanek, sest see kõlab nagu aprillinali,» ütles ta.

Visegrádi riigid Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia on kindlalt vastu Euroopa Liitu saabunud põgenike ümberjagamisele kvootide alusel.

Kõik nad väidavad, et varjupaigataotlejad ei ole huvitatud pikaks ajaks Kesk- ega Ida-Euroopasse jäämisest, vaid püüavad liikuda rikkamatesse EL-i riikidesse nagu Saksamaa.

Ungari ja Slovakkia vaidlustasid kvoodisüsteemi kohtus eelmise aasta detsembris. Ungaril on kavas see rahvahääletusele panna.

Szijjártó kommenteeris ka Euroopa Komisjoni otsust anda Türgile teatud tingimustel EL-is viisavabadus. Tema sõnul on see mõeldav vaid siis, kui Türgi «kõik nõuded täidab».

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles