ÜRO saadik: ISISe oht levib džihadistide koju pöördumisega (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni tänavakunstnikud pealinnas Sanaas illustreerimas rahu ja sõja habrast tasakaalu.
Jeemeni tänavakunstnikud pealinnas Sanaas illustreerimas rahu ja sõja habrast tasakaalu. Foto: Scanpix/AFP

Uus-Meremaa saadik ÜRO juures Gerard van Bohemen hoiatas eile, et sunniitliku äärmusrühmituse ISIS oht levib geograafiliselt, kui lahingutes väljaõppe saanud pühasõdalased koju naasevad, vahendas põhjanaabrite rahvusringhääling Yle.

Bohemeni sõnul on islamistide sissetulekud Süürias ja Iraagis kokku kuivanud seoses alade kaotuse ja naftarajatiste hävitamisega. Nüüd otsitakse uusi sissetulekuallikaid muu hulgas ajaloomälestiste müügist, elanikkonnale maksude pealesurumisest ja inimröövidest.

Samas on Islamiriigi harud kinnitanud kanda Liibüas, Afganistanis ja Jeemenis ning need on muutunud terroriorganisatsiooni ellujäämiseks üha olulisemaks. Bohemeni andmetel üritatakse kõnealustele harudele mitteametlikke kanaleid pidi üha rohkem kokkuriisutud vara kantida.

ÜRO Julgeolekunõukogule kõnelenud Bohemeni hinnangul pole pühasõdalastel puudust relvadest ega võitlejatest. Viimastel andmetel on uute võitlejate värbamine siiski takerdunud ja Islamiriigi ridadesse soovib astuda üha vähem inimesi.

«Hinnangute kohaselt on kuni praeguse hetkeni Iraaki ja Süüriasse siirdunud rohkem kui 30 000 välismaist võitlejat,» jätkas saadik.

Bohemeni sõnul levib Islamiriigi oht geograafiliselt, kui kitsikusse sattunud pühasõdalased naasevad oma koduriikidesse. Mõned on usuäärmusluses küll  pettunud, kuid paljud on varasemast veel rohkem radikaliseerunud.

«Neil on lahingukogemus ja terrorivõrgustik maailmas tihedalt levinud ning pole kahtlust, et nad kujutavad rahvusvahelisele kogukonnale tõsist ohtu,» tõdes Bohemen.

«Nende võimekusest väga kiiresti ränki rünnakuid toime panna on kiiresti saamas tõelisus,» lisas saadik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles