Nauru palub asüülitaotlejatel peale enesesüütamisi rahulikuks jääda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Vaikse Ookeani saareriik Nauru palub seal viibival 500 asüülitaotlejal rahulikuks jääda peale juhtumit, kui kaks inimest end põlema panid, vahendab Reuters.

Austraalia karmi immigratsioonipoliitika tõttu on asüülitaotlejad, kes on üritanud riiki siseneda meritsi inimsmugeldajate vahendusel, saadetud Naurule või Paapua Uus-Guineale laagrisse oma edasist saatust ootama.

Nauru kõrvaline pagulaslaager on saanud laialdaselt kriitikat ÜRO ja inimõigusorganisatsioonide poolt oma karmide olude ja laste väärkohtlemise tõttu. Paljud sealsetest asunikest on läinud enesekahjustamise teed.

Esmaspäeval süütas end laagris põlema noor Somaalia päritolu naine, mis on juba teine säärane juhtum viimase nädala jooksul. Esimene ohver suri.

Nauru on öelnud end asüülitaotlejatele alalise elukoha leidmisega tegelevat.

«Ma kinnitan teile, et tulevasi pikaajalisi ja alalisi elamisvõimalusi kaalutakse ja plaanitakse aktiivselt,» ütles multikultuursete suhete minister David Adeang videos valitsuse veebilehel.

«Aga seni kuni te siin olete palume teil oma aega Naurul kasutada konstruktiivselt ja rahulikult.»

Kuid laagrissesaadetud, kellest paljud on olnud seal juba aastaid, ütlevad, et valitsevad suured pinged ning paljud on lootuse kaotanud.

«Ma ei taha enam elada. Ma näen oma naist kannatamas ega saa midagi teha, ma ei saa midagi muuta,» ütles Reutersile 30 aastane iraanlane Amir Zaire. «Me oleme olnud siin laagris juba kolm aastat nagu loomad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles