Bulgaaria ärgitas põgenikekvootide vastaseid solidaarsusele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria peaminister Boiko Borisov.
Bulgaaria peaminister Boiko Borisov. Foto: AFP/SCANPIX

Põgenikekvootidele vastu olevad Ida-Euroopa riigid peaksid näitama üles rohkem solidaarsust Euroopa Liiduga, ütles Bulgaaria peaminister Bojko Borisov neljapäeval.

Vaesemad EL-i riigid, mis sõltuvad Brüsseli finantsabist, peaksid põgenikekoorma kandmisel näitama Lääne-Euroopaga üles solidaarsust, sõnas Bulgaaria peaminister avalduses.

«Kui (rikkamate Euroopa riikide) maksumaksjad annetavad raha Euroopa solidaarsuse nimel, oleme õnnelikud. Kui aga neil on probleeme, kuna migrantidevool suundub peamiselt sinna, siis tuleb minu arvates näidata üles solidaarsust ja pakkuda abi,» ütles Borisov.

Ida-Euroopa riigid nagu Ungari, Poola ja Slovakkia on keeldunud 2015. aastal kokku lepitud EL-i põgenikekvoodi süsteemist.

Sofia teatas sel nädalal, et võtab vastu talle määratud 1200 põgenikku.

«Ei loe, kas see arv on 1200 või 2000 inimest - me oleme andnud lubaduse nad vastu võtta,» sõnas Bulgaaria valitsusjuht.

Seni on Bulgaariasse teistest EL-i riikidest nõustunud tulla kõigest kaks Iraagi põgenikku, kellest üks on riigist juba lahkunud.

«Migrandid ei taha Bulgaariasse jääda. Nad tahavad minna Rootsi, Luksemburgi, Šveitsi. Kas meil on vaja nende siin hoidmiseks vangla ehitada või mis?» küsis Borisov retooriliselt. Sofia on teatanud, et võtab põgenikud vastu tingimusel, et nad riiki ka jäävad.

Samas mõistis peaminister hukka EL-i idee nõuda ühenduse liikmesriikidelt 250 000 euro suurust «solidaarsusmaksu» iga varjupaigataotleja kohta, keda ei soovita vastu võtta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles