USA keelustab e-sigareti ja vesipiibu alla 18-aastastele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA toidu- ja ravimiameti (FDA) tubakatoodete keskuse direktor Mitch Zeller.
USA toidu- ja ravimiameti (FDA) tubakatoodete keskuse direktor Mitch Zeller. Foto: AP/Scanpix

USA teatas neljapäeval e-sigareti, sigari, piibutubaka ja vesipiibu keelustamisest alla 18-aastastele, tegemist on esimese korraga, mil neid tooteid on föderaalselt reguleeritud.

USA toidu- ja ravimiameti (FDA) teatel jõustub keeld 90 päeva pärast.

Seni meenutas tubakatoodete turg väljaspool traditsioonilisi sigarette justkui "metsikut läänt", ütles FDA tubakatoodete keskuse direktor Mitch Zeller.

"See lõplik otsus on teedrajav samm, mis võimaldab FDA-l reguleerida tooteid, mida noored on kasutanud ärevust tekitavas ulatuses, nagu e-sigaretid, sigarid ja vesipiibutubakas ja mis on seni olnud suuresti reguleerimata," lausus Zeller ajakirjanikele.

FDA otsusega keelatakse e-sigarettide müük alaealistele nii internetis kui ka füüsiliselt, tasuta näidiseksemplaride jagamine ning e-sigarettide müümine müügiautomaatidest väljaspool ainult täiskasvanutele mõeldud rajatisi.

Tootjad peavad taotlema FDA heakskiitu kõigi toodete turustamisele, mis paisati müüki pärast 2007. aasta 15. veebruari, näitamaks, et nende "tooted vastavad kehtivates seadustes ette nähtud avaliku tervise standarditele"

Samas ei piira FDA kuidagi toodete reklaami ja turundamist ning ei keelusta maitselisandeid, mis mõjuvad terviseekspertide sõnul noortele ligitõmbavalt.

Zeller nimetas väiteid, et e-sigaretid võivad hõlbustada sigarettidest loobumist "anekdootlikeks". "Kõik sigaretid on ohtlikud," sõnas ta.

FDA ametniku sõnul võivad edasised reeglimuudatused laiendada praegust maitsestatud sigarettidele kehtivat keeldu sigaritele ja väikestele sigaritele ehk sigarillodele. Tulla võivad ka nikotiinihoiatused ja lastevastased pakendid.

FDA sai volitused reguleerida suuremat hulka tubakatooteid 2009. aastal vastu võetud seadusega.

USA tervishoiuvõimude andmeil suitsetab iga viies ameeriklane ning suitsetamise tagajärjel sureb riigis aastas 480 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles