India võib jääda veest tühjaks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Indiat vaevav karm kuumalaine on põhjustanud riigis aastakümnete suurima põua, muutes maapiirkondade elanike toimetuleku keeruliseks.

Juuni keskpaigast algavatest mussoonvihmadest abi otsivad India elanikud ei pruugi muredele leevendust saada. La Nina tõttu on ennustada küll keskmisest suuremat sadu, kuid India veeabi juhataja Nitya Jacobi sõnul ei pruugi sellest aga äärmuslikult alanenud veevarude tõttu piisata.

«Isegi kui mussoon on tugev, ei suuda see [praegust olukorda] kompenseerida,» ütles Jacob CNN-ile.

Veemajanduse keskkomisjoni andmetel on India peamised veehoidlad 79% ulatuses tühjad ning India vesikondades veetase on kümne aasta keskmisest 75% väiksem.

CNN-i meteoroloog Michel Guy sõnas, et see aeg on tavaliselt India poolsaarel kõige kuumem, kuid sel aastal oleme olnud tunnistajaks ebatavalisele temperatuuri tõusule.

«India on hetkel mussooni-eelses hooajas, mis kestab tavaliselt aprillist maini või juuni alguseni,» ütles Guy. «Sel aastal oleme näinud aga temperatuure vahemikus 40-47 soojakraadi, mis on mõnes osariigis 3 kuni 5 kraadi normaalsest kõrgem.»

Ning viimased kaks mussoonihooaega on kaasa toonud keskmisest väiksema sademetekoguse.

«Sellel on olnud hiiglaslik mõju põhjavee varudele,» sõnas Jacob.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles