Prantslased ei usalda valitsust ELi ja USA kaubanduskõnelustel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja USA kaubandusleppe vastane meeleavaldus Pariisis.
Euroopa Liidu ja USA kaubandusleppe vastane meeleavaldus Pariisis. Foto: SCANPIX

Ligi kaks kolmandikku prantslastest ei usalda valitsust läbirääkimistel Euroopa Liidu ja USA kaubandusleppe üle, selgub täna avaldatud küsitlustulemustest.

Veelgi enamad - 69 protsenti - ei usalda ses küsimuses Euroopa Komisjoni. Kaubanduskõneluste eesmärgiks on lepe, mis loob 850 miljonit inimest hõlmava vabakaubandustsooni.

Ifopi instituudi küsitlusele vastanuist pooled on aga seisukohal, et nende huve kaitsevad ametiühingud, valitsusvälised organisatsioonid ja ühendused.

Uuring viidi läbi 28. aprillist 2. maini 1003 inimese hulgas. Küsitlemine lõppes päev enne seda, kui president François Hollande hoiatas, et Pariis lükkab kaubandusleppe praegusel kujul tagasi, sest on reguleerimata vabakaubanduse vastu.

Washington ja Brüssel tahavad Atlandiüleses Kaubandus- ja Investeerimispartnerluses (TTIP) kokkuleppele jõuda sel aastal, enne kui USA president Barack Obama ametist lahkub.

Prantsusmaa küsitluse andmetel leiab 68 protsenti, et kaubandusleppest võidavad eeskätt USA kompaniid, vaid 32 protsendi arvates saavad kasu ka Prantsuse ettevõtted. 48 protsendi meelest kujutab TTIP endast ohtu Prantsuse töölistele.

Nädala alguses Saksamaal avaldatud samalaadse küsitluse tulemuste põhjal suhtuvad kaubandusleppesse kõhklevalt ka sakslased. 70 protsenti neist ütles, et see toob peamiselt kahju.

Kantsler Angela Merkel on sellegipoolest avaldanud lootust, et kokkulepe sünnib aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles