Keenia sulgeb põgenikelaagrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike põgenik Somaaliast
Väike põgenik Somaaliast Foto: SCANPIX

Keenias suletakse valitsuse otsuse kohaselt kõik põgenikelaagrid, see samm jätab üle 600 000 inimese peavarjuta, vahendab CNN.

Otsus sisaldab Dadaabi põgenikelaagrit- suurimat omasuguste seas maailmas. Dadaabis, Keenia-Somaalia piiril, elab üle 300 000 inimese.

Laagrite sulgemise põhjuseks toob Keenia valitsus nende väga suure koorma majandusele, julgeolekule ja keskkonnale.

«Keenia, võtnud arvesse oma rahvusliku julgeoleku huvid on otsustanud, et põgenike majutamine on lõpule jõudnud,» ütles siseministeeriumi esindaja Karanja Kibicho avalduses, viidates ohtudele nagu terrorirühmitus Al-Shabaab seda endast kujutab.

Keenia tegi sarnase avalduse ka eelmine aasta, kui andis järele välissurvele ja võttis otsuse tagasi. Enamus põgenikelaagris elajaid tuleb Somaaliast, mida on rüüstanud kodusõda.

Valitsuse ametnike avaldus jätab segaseks asjaolu, kuhu sealsed elanikud minema peaksid, ainus, mis on teada, et neil tuleb lahkuda Keeniast ja minna tagasi Somaaliasse või mujale. Avaldus seda ei puudutanud.

Rahvusvaheline üldsus on otsuse väga hukka mõistnud. Amnesty International nimetas teguviisi hoolimatuks ja läbimõtlematuks.

Ka ei pea Keenia taolise käitumisega kinni rahvusvahelisest õigusest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles