Leiborist Sadiq Khan vannutati Londoni linnapeaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadiq Khan linnapeaks vannutamistseremoonial Londonis
Sadiq Khan linnapeaks vannutamistseremoonial Londonis Foto: SCANPIX

Leiborist Sadiq Khan vannutati täna Londoni linnapeaks, uus meer lubas olla ligipääsetav tavaline inimene Briti pealinna 8,2 miljonile elanikule, kellest umbes miljon on moslemid.

Uus linnapea Khan võitis Londoni meerivalimised suure edumaaga ja temast sai esimene moslem Euroopa Liidu liikmesriigi pealinna eesotsas, kuid võit on oluliseks kannustuseks ka tema Leiboristlikule Parteile.

Pakistani päritolu ja töölisklassist võrsunud 45-aastane Khan kogus keskvalimiskomisjoni andmetel 1 310 143 häält. Tema põhivastane, konservatiivide ridades kandideerinud juudi päritolu miljonär Zac Goldsmith sai 994 614 toetushäält.

1,3 miljonit häält on suurim mandaat, mille Briti poliitik kunagi on saanud.

«Aitäh, London. Ma olen meie linna üle nii uhke,» ütles Khan laupäeva varahommikul võidukõnes ning tänas talle pandud lootuse ja usalduse eest.

Pakistani immigrandist bussijuhi poeg rääkis, kuidas ta kasvas üles sotsiaalkorteris ega osanud unistadagi Londoni linnapeaks saamisest.

«Ma tahan, et iga londonlane saaks võimaluse, mis meie linn andis mulle ja minu perekonnale - võimaluse mitte üksnes ellu jääda, vaid ka edasi jõuda,» sõnas ta.

Khan võitis valimised hoolimata sellest, et vastased üritasid süüdistada teda sidemetes islamiäärmuslastega. Seda võimalust ei jätnud kasutamata ka konservatiivist peaminister David Cameron.

Khan pidi süüdistusi korduvalt tagasi lükkama ja leiboristid heitsid tema vastasele Goldsmithile ette islamofoobiat.

«Valimised ei möödunud vastuoludeta, aga täna olen ma uhke, et London eelistas lootust hirmule ja ühtsust lõhestatusele.»

Khani võit on rõõmusõnum ka leiboristide liidrile Jeremy Corbynile, sest mujal Suurbritannias tema erakonnal neljapäevastel piirkondlikel ja kohalikel valimistel nii hästi ei läinud.

Khan vahetas meeritoolil välja karismaatilise Boris Johnsoni, kes jõudis Londonit juhtida kaheksa aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles