Juncker: Austria-Itaalia piiri kontroll oleks poliitiline katastroof (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Austria otsus kehtestada kontroll piiril Itaaliaga oleks Euroopa jaoks poliitiline katastroof, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker täna.

Viin ähvardab taaskehtestada piirikontrolli piiril Itaaliaga Brenneri mäekurus, mida läbib päevas umbes 2500 veokit ja 15 000 autot.

Austria muretseb võimaliku rändetulva pärast Itaaliast ja nõuab Roomalt meetmeid migrantide tee tõkestamiseks Austriasse.

Alpe läbiv tee on Euroopa jaoks oluline transpordikoridor ning võtmetähtsusega ühendus maailmajao põhja- ja lõunaosa vahel, ütles Juncker usutluses Saksa meediakontsernile Funke Mediengruppe.

«Seetõttu on kõigel, mis sulgeb Brenneri kuru, mitte ainult tõsised majanduslikud, vaid ka poliitilised tagajärjed,» sõnas Luksemburgi ekspeaminister.

Itaaliasse on alates 1. jaanuarist saabunud üle 28 500 migrandi ning riik on muutunud pärast Balkani rändemarsruudi sulgemist Kreeka asemel migrantidele taas peamiseks väravaks EL-i.

Varasematel aastatel on enamik Itaalias saabunud migrante liikunud edasi teistesse riikidesse, sealhulgas Austriasse, ent Rooma kardab, et sel korral võib neist suurem osa Itaaliasse jääda.

Kahe rändekoridori - Balkanilt ja Itaaliast tulevate marsruutide vahel paiknevale Austriale esitati mullu umbes 90 000 asüülitaotlust ning riik on astunud jõulisi samme selle arvu vähendamiseks ja kuulutanud, et võtab tänavu vastu maksimaalselt 37 500 varjupaigataotlejat.

Aprilli lõpus võttis Austria parlament vastu Euroopa ühe rangeima asüüliseaduse.

Tuliseid vaidlusi tekitanud seadus annab rändekriisi korral valitsusele õiguse kuulutada välja eriolukord ja lükata kohe piiril tagasi suurem osa varjupaigataotlejaist, ka näiteks Süüria sõjapõgenikud.

Juncker väljendas muret Austria vastusammude pärast rändekriisile, mis on tema sõnul üheaegselt ahvatlemas teisi riike oma piire sulgema ja muutmas paremäärmusliku poliitika mujal Euroopas esitamiskõlbulikuks.

«Näeme Austrias seda, mida oleme kahjuks näinud ka teistes Euroopa riikides, kus parteid mängivad rahva hirmudel,» sõnas Euroopa Komisjoni president.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles