Egiptuse kohus soovitas kuue Morsi kaaskohtualuse surmamõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse moslemist endine president Mohamed Morsi
Egiptuse moslemist endine president Mohamed Morsi Foto: KHALED DESOUKI/AFP

Egiptuse kohus soovitas täna spionaažiprotsessil surmaotsuse määramist kuuele islamistist ekspresidendi Mohamed Morsi kaaskahtualusele, ent mitte kukutatud riigipeale endale.

Kohtu eesistuja palus muftil - islamiseaduse riiklikul tõlgendajal - kaaluda kuue kohtualuse surmamõistmist. Tema sõnul koguneb kohus uuesti 18. juunil pärast mufti otsust.

Seejärel teeb kohus teatavaks otsuse ja karistusmäära järelejäänud viie süüaluse suhtes, kelle seas on ka Morsi, Katarile salastatud dokumentide andmise süüdistuste alusel.

Egiptuse seaduste kohaselt peab mufti surmaotsused heaks kiitma. Tema arvamus ei ole siduv, ent kohtud peavad sellest reeglina kinni.

Kolmele kohtualusele, kes olid prokuröride sõnul Katarile dokumente edasi anda aidanud ajakirjanikud, mõisteti surmaotsus tagaselja.

Kohtualuste seas, kellele määrati surmaotsus, on süüdistajate sõnul Kataris asuva telekanali Al-Jazeera toimetaja Ibrahim Mohamed Hilal ja Jordaania kodanik Alaa Omar Mohamad Sablan, kes on prokuröride sõnul Al-Jazeera produtsent. Lisaks soovitas kohus surmaotsust Moslemivennaskonna-meelse uudisteväljaande Rassd reporterile Asmaa Mohamed al-Khatibile.

Kõigile kolmele määrati surmaotsus tagaselja.

Katar oli Morsi ja tema Moslemivennaskonna peamine toetaja selle võimuperioodil aastatel 2012-2013. Sõjavägi eesotsas praeguse presidendi ja toonase relvajõudude ülema Abdel Fattah al-Sisiga, kukutas Morsi 2013. aasta juulis.

Morsile on tänaseks määratud süüdimõistvad kohtuotsused kolmes kohtuasjas. Talle on mõistetud surma rolli eest vanglapõgenemistes ja rünnakutes politseijaoskondadele 2011. aasta revolutsiooni ajal, mis viis autoritaarse presidendi Hosni Mubaraki tagasiastumiseni.

Morsi oli üks 18 päeva kestnud revolutsiooni ajal vangistatud Moslemivennaskonna liidreid, kel õnnestus koos tuhandete vangidega kinnipidamisasutusest põgeneda.

Samuti on talle määratud eluaegne vangistus Iraani, Liibanoni šiialiikumise Hizbollah ja palestiina äärmusrühmituse Hamas kasuks spioneerimise eest ning 20-aastane vangistus 2012. aastal aset leidnud tema toetajate ja vastaste kokkupõrgete eest presidendipalee juures.

Katari spionaažijuhtum toetub süüdistustele, et Morsi abid andsid vahendajate kaudu Dohale üle Egiptuse riigisaladusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles