Türgi president: Euroopa eemaldub terrorismiga võideldes demokraatiast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas laupäeval Euroopa riike silmakirjalikkuses, heites neile ette Ankara kritiseerimist karmide terrorismivastaste seaduste eest samal ajal kodumaal terrorismiga võideldes «demokraatiast eemaldudes».

«Need, kes meid kritiseerivad, asusid demokraatiast ja vabadustest eemalduma kohe, kui pommid nende pinnal plahvatama hakkasid,» ütles Erdoğan Türgi kaguosa Malatya linnas peetud kõnes.

Euroopa Komisjon teatas sel nädalal, et Türgi peab täitma Euroopa Liiduga juunis viisavabaduse saavutamiseks viis tingimust, sealhulgas muutma terrorismivastast seadust.

Viisavabadus on Türgi nõue ELiga sõlmitud rändeleppes.

«Ütlen otsekoheselt: viisaküsimuses, las need, kes kutsuvad Türgit muutma terrorismivastast seadust, alustavad terroristide poolt Euroopa Parlamendi ukse ette püstitatud telkide eemaldamisega,» lausus president.

Erdoğan viitas kurdi aktivistide püstitatud telgile europarlamendi ees enne ELi ja Türgi märtsikuist tippkohtumist.

Türgi president pidas sõjaka kõne ka reedel. «EL ütleb: te muudate viisavabaduse saamiseks terrorismivastast seadust. Vabandage, aga me läheme oma teed ja te võite samuti minna oma teed,» lausus Erdoğan Istanbulis.

18. märtsil sõlmitud rändeleppe sõlmimisel etendas tähtsat rolli 22. mail Türgi peaministriametist lahkuv Ahmet Davutoğlu.

EL-iga viisavabaduse saavutamiseks tuleb täita 72 kriteeriumi. Euroopa Komisjoni hinnangul on Türgil viis neist endiselt täitmata.

Viisavabaduse Türgiga peavad heaks kiitma 28 EL-i liikmesriigi ja europarlament ning nende toetus ei ole garanteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles